Kezdőlap » Ünnepek » Mit kell tudni a Húsvétról?

Mit kell tudni a Húsvétról?

Akik nem vallásosak, sokszor nem is tudják, hogy mit ünnepelünk ezen a napon. Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, hiszen ez Jézus keresztrefeszítésének és feltámadásának ünnepe. Húsvétot egy negyven napos böjt előz meg, úgynevezett nagyböjt és ennek az időszaknak a lezárása ez a nap. A húsvét szó a hús magunkhoz vételének összevonásával jött létre.
Ehhez az ünnephez rengeteg népszokás tartozik. Az ekkor fogyasztott ételeknek nagyon nagy jelentősége van, ezért régen, és egyes területeken még ma is étel szentelést tartanak. Húsvét vasárnap a misére a hívők étellel teli kosárral érkeztek. Hagyományosan bárány húst, tojást, sonkát, kalácsot és bort vittek. A bárány hús már nem annyira elterjedt, viszont a tojás mindenhol elengedhetetlen. Ez jelképezi az újjászületést. Az egészben főtt tojás a családi összetartozást is jelképezi, melyet a családtagok közösen fogyasztanak el.
Húsvét hétfőn a férfiak meglocsolják a nőket, akik hímes tojásokat ajándékoznak cserébe. Ez a szokás az egész világon elterjedt, habár manapság divatjamult lett. Sajnos ez az ünnep is egyre inkább az ajándékokról kezd szólni. A gyerekeknek csak az a fontos, hogy mit hoz a nyuszi. A szülők, nagyszülők nem mondják el nekik, hogy valójában mit is jelent ez az ünnep.
Minden szimbólumnak, jelképnek megvan a jelentése. A barkát a vázába téve díszítik és úgy tartják, hogy meg védi a családot a bajtól. A bárány a legősibb jelkép és a Bibliára vezethető vissza. Régen Húsvétkor bárány húst ettek az emberek. A nyúl, mint szimbólum sokféle jelentéssel bír, bár senki nem tudja valójában mi az igazság. Összefüggésbe hozzák a termékenységgel, hiszen nagyon szapora állat. Ugyanakkor egy tévedésnek is tulajdonítják. Valószínűleg német szokásokból vettük át és félreértés történt. A tojás mindenhol előfordul. Országonként és tájegységekként változó, hogy milyen színűre festik és milyen motívumok kerülnek rá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

István király kenyere

Ez az az ünnepünk, amely a történelem során nevében a legtöbbet változott. Augusztus 20-a ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük