Kezdőlap » Házfelújítás » Mit kell tudni a gipszkartonról?

Mit kell tudni a gipszkartonról?

A gipszkarton egy igazán nagyszerű találmány, napjaink népszerű beltéri burkolóanyaga. Népszerűségének oka, hogy kevés felfordulással, kosszal jár, rendkívül gyorsan lehet vele haladni, megfelelő szaktudás és ügyesség esetén a felületek tökéletesen simák lesznek, és nem utolsó sorban más burkolási technikákhoz képest viszonylag olcsó. Ráadásul nagyszerű ideiglenes falakat lehet felhúzni belőle.
Több típusa létezik, van általános, impregnált és tűzálló változat. Kisebb mértékben mind tűzálló, ez a gyártási tulajdonságainak köszönhető, de a tűznek való ellenállása akár 3 órára is meghosszabbítható. Az impregnált változat pedig vizes, párás helyiségekbe megfelelő, mert vízálló burkolat hozható létre belőle.
Nagy előnye, hogy könnyen eltüntethető mögötte a vezetékelés, hátránya, hogy kevésbé bírja a súlyt, mint az épített fal, illetve ha nagyobb súlyt kell viselnie, akkor gondosan meg kell tervezni a szekrények, polcok helyét, hogy ennek megfelelően lehessen elkészíteni a teherviselő szerelvényt a gipszkarton mögött.
Felszerelési technikája többféle lehet. Az úgynevezett szárazvakolat készítésekor a szabvány méretű lapokat erre való ragasztóval kell a falra tapasztani. Ha azt szeretnénk, hogy minimális üreg legyen a fal és a lap között, akkor fa vagy fém vázra kell felfúrni. Az üregben elférnek a víz- és gázvezetékek, elektromos kábelek, illetve különféle vastagságú szigetelést is könnyen felszerelhetünk így.
Figyelni kell rá, hogy az egyes lapok tökéletesen simuljanak egymáshoz, és tökéletesen függőlegesen álljanak, majd pedig üvegfátyol hézagcsíkkal és hézagológipsszel kell megerősíteni a kapcsolatokat. Ezután a felület akár azonnal festhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Parasztház felújítása

A felújított parasztház kellemes otthonunk lehet. A vidéki és egyben nyugtatóként ható hangulat a tiszta, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük