Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni a felfázásról?

Mit kell tudni a felfázásról?

A felfázás gyakrabban a nőket érinti, gyakori betegség. A férfiak elenyésző esetben panaszkodnak felfázásra ennek az oka, hogy a női húgyvezeték rövidebb a férfiakénál így sokkal hamarabb, és rövidebb úton jutnak el a korokozók és a baktériumok, a hideg is hamarabb feljut rajta. Érdekes, hogy a szexuálisan aktív nők 30 %-a élete során átesik a hólyaghuruton, mézeshetek hólyaghurutnak is hívják. A hétköznapokban csak felfázásnak szoktuk nevezni, tehát okozhatja hideg levegő, vagy alulról megfázás. De okozhatja bakteriális fertőzés is, Ezt a hólyagunk nyálkahártyájának a gyulladása okozza. Mivel a húgycső nyílás közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz sok baktérium kerülhet át.

A vastagbélből átjuthatnak a kórokozók, viszont a hüvely nyílás is közel van hozzá, ezért a hüvely flórájának változása miatt lerakodott baktériumoktól is könnyen fertőzést kaphatunk. De nagyon fontos a személyes higiénia is például WC-és után, ha rosszul töröljük meg a végbélnyílásunkat, sokkal többször szenvednek felfázástól, mint azok, akik a megfelelő irányba teszik, vagyis lentről felfelé. Erre figyeljünk oda, sok kellemetlenségtől fosztjuk meg magunkat egy kis odafigyeléssel. De persze lehet attól is, ha mezítláb mászkálunk otthon, vagy vékony a cipőnk. Hányszor halljuk: Vegyél fel papucsot, zoknit, elég lesz az a cipő? Utólag vissza gondolva érdemes lett volna megfogadni.

A jó hír az, hogy bár kellemetlen fájdalmas tünetekkel jár, kezelhetjük.
Mik a tünetei? Aki át esett már hólyaghuruton az tudja, hogy a vizelet csíp, az átlagosnál többször járunk a mellékhelységbe. Sötét színű, kellemetlen szaga van és a gyulladás fájdalommal jár a húgyhólyagban, vagyis szúrós nyilallós fájdalom érzet az alhasban és a kismedencében. Mit tehetünk a felfázás ellen? Öltözzünk rétegesen, mert ha több ruha van rajtunk az anyagok között meg telepedő levegőréteg sokkal melegebb, mint egy vastag pulóver. Az uszodában igyekezzünk minél hamarabb a helyünkre érni és lecserélni a vizes fürdőruhát.

Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert abba könnyen bele izzadhatunk, és ezzel könnyen megfertőződhetünk. Igyunk sok folyadékot, mert az átmossa a hólyagunkat és nem engedi, hogy a baktériumok lerakódjanak. Ha érezzük, hogy pisilnünk kell, azonnal menjünk, mert az csak súlyosbítja a problémát. A kezelését otthon is megoldhatjuk például ülőfürdővel, borogatással, vagy ha kúraszerűen iszunk gyógyteát. A teák remek vizelet hajtók, alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítva azt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük