Kezdőlap » Betegségek » Mit kell tudni a cukorbeteg diétájáról?

Mit kell tudni a cukorbeteg diétájáról?

Ha valaki fogyókúráról hall, a koplaláson kívül elsősorban fogyasztó gyógyszerekre, fogyókúrás italokra gondol. Pedig a szó szerinti koplalás, vagyis hiányos táplálkozás tartósan biztosan nem jó módszer a felesleges kilók leadásához, ehhez diétára van szükség. Az úgynevezett fogyasztó gyógyszerekről pedig elmondható, hogy gyakorlatilag étvágycsökkentő hatásuk a biztos csak, és diéta, és mozgás nélkül mit sem érnek.

Minden fogyókúra lényege a minőségileg és csak másodsorban mennyiségileg beosztott étrend. Cukorbetegeknél a diéta megszabását a diabéteszes diéta alapkövetelményei befolyásolják. Ezek közül legfontosabb a szénhidrát mennyiségének kötöttsége. Hangsúlyozni kell különösen azt, hogy a szénhidrát megszabása sohasem maximumot jelent, hanem a napi szénhidrátmennyiséget, sőt, az egyes étkezésekhez elfogyasztott szénhidrát-mennyiségét is állandóan meg kell tartani. (szénhidrátelosztás).

A gyógyszeres kezelésben nem részesülő beteg számára sem közömbös az, ha a szénhidrátot egy bizonyos mennyiség alá csökkenti. Ezt a korlátozott mennyiségű szénhidrátot úgy kell tekinteni, mint amelyre már csak azért is szükség van,mert felszívódásuk a még működő inzulint termelő hasnyálmirigy sejtjei számára ingert jelent. Ha kalóriamegszorításra van szükség, azt egy bizonyos fokon túl nem tehetjük a szénhidrát rovására. A cukorbeteg fogyasztásában a legfontosabb eszköz a zsírcsökkentés.

Arra is gondolni kell a cukorbeteg fogyasztása(diétája) közben, hogy ha tartósan eszik kötött étrend szerint, így újabb megszorítás esetleg vitaminhiányhoz vezethet, valamint arra, hogy esetleg ,maga a betegség rosszabbodása is gyorsíthatja a fogyást. Így az a szabály, ami minden fogyókúrára is igaz: a fogyásnak egyenletesnek és nem túl gyorsnak kell lennie. A heti 50-60 dkg-os fogyás még a fokozott diétánál se legyen több.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük