Kezdőlap » Baba-mama » Mit kell tudni a babák sárgaságáról?

Mit kell tudni a babák sárgaságáról?

A születés önmagában hatalmas változásokkal jár mind a szülő mind a gyermek számára.
Az egyik első ijesztő dolog a besárgulás lehet. Az élettani sárgaság a születést követő első héten jelentkezhet és általában 2-3 hétig is eltarthat, de nem ritka hogy hat hétig is elhúzódik. Természetesen ilyenkor megnézi a doktor is.
Amennyiben az első órákban, napokban jelentkezik a sárgaság azt az anya és gyermeke közötti vércsoport különbség okozza.Például ha az anya Rh negatív vagy nullás vércsoportba tartozik. Ilyenkor gyorsabban pusztulnak a vörösvértestek a kicsi szervezetében. Vérvizsgálattal kimutatható a bilirubin szintje. Amennyiben még bent vannak a kórházban és a helyzet úgy kívánja, az újszülöttet kék fény alá helyezik de otthon is szokták alkalmazni. A kiságyat világos helyre kell tenni, illetve ha jó az idő a babának jót tesz a napfény is, a fejét védeni kell!

A feleslegessé vált vörösvérsejtek szétesnek és bilirubin azaz epefesték szabadul fel, ez a felelős a sárgulásért. A baba éretlen mája nem tudja feldolgozni, így került a bőrbe. A meconium távozásával fokozatosan megszűnik. Ez általában az első széklettel távozik a baba szervezetéből.
Ugyanúgy lehet szoptatni nyugodtan a kicsit, a kezelés alatt a folyadékigénye megnövekedhet.Ilyenkor nem (sem) szabad cukros teával, egyéb itallal kínálni a kicsit, mert csak romlik a helyzet javulás helyett. A besárgult baba aluszékonyabb lesz. Amennyiben túl sokat alszik a kicsi és még nem is szopizik rendesen, elektrolitokat is tartalmazó infúzióra kötik.
Nagyon súlyos sárgaság esetén vércserére lehet szükség!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük