Kezdőlap » Fitnesz » Mit kell innunk, ha edzünk?

Mit kell innunk, ha edzünk?

Sokan akkor isznak, ha szomjasak. Edzés előtt nem foglalkoznak vele, hogy mennyire hidratáltak és edzés után is csak a szomjúságra alapoznak. Az, hogy mennyire vagyunk hidratáltak a vizeletszínén könnyen ellenőrizhető. Minél áttetszőbb, annál jobb.

Edzés előtt a legfontosabb a hidratált állapot elérése. Erre a célra a víz a legmegfelelőbb. Ha egy óránál rövidebb ideig edzünk és az intenzitás nem magas, akkor a folyadékveszteség nem olyan magas – ebben az esetben is a víz lehet a legjobb folyadékpótló. Ha rövid, de intenzív edzéseink vannak, akkor jöhetnek a hipotóniás és izotóniás italok. Az izotóniás italok tele vannak üzemanyaggal, de a sportoló úgy érezheti, hogy túl tömény és elnehezíti a gyomrát, ezért érdemes hígítani. Ha egy óránál hosszabb a sporttevékenységünk és nagy intenzitású, akkor energiapótlásra is szükségünk lesz.

El kell kerülni a dehidratált állapotot és az alacsony vércukorszintet. A kutatók 30-60 g szénhidrátot javasolnak. Párás időben akár 1 liter folyadékot is elveszíthetünk óránként, tehát ne akarjunk ivás nélkül végig játszani egy focimeccset. Edzéseink után a sportitalok tűnnek jobbnak, mivel a tiszta víz ivásának van egy olyan hatása, hogy csökkent a szomjúságérzet és nő a vizelet mennyisége, így ideje korán abbahagyjuk az ivást. A nátrium fontos szerepet játszik a szomjúságérzet mechanizmusában. Ha kevés a nátrium a vérben, akkor kevésbé szomjazunk, mintha magas lenne a nátriumkoncentráció. A sportitalok, hasonlóan a sós ételekhez, növelik az ivási kényszert és csökkentik a vizelettermelést.
Túl sok víz? Lehetséges? Általában a vízivás nem jár semmilyen veszéllyel, probléma csak pl egy maraton alatt adódhat. Ilyenkor gondolnunk kell a nátriumpótlásra. Érdemes szénhidráttartalmú folyadékkal pótolni az elvesztett mennyiséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mely vitaminok fontosak az izomépítéshez?

Amennyiben izmaink méretét növelni szeretnénk, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. A megfelelő edzés, és elegendő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük