Kezdőlap » Látnivalók » Mit jósoltak Delphoi-ban?

Mit jósoltak Delphoi-ban?

Az életvidám, erőtől duzzadó görög isten, Apollón tiszteletére emelt szentélyegyüttes varázslatos hegyi környezetben, az ősi Delphoi régészeti területen található. A fő templomépület a legjelentősebb négy pánhellén szentély egyike, amely az ősi görogok hite szerint pontosan a világ közepén állt, annak köldökén. A legenda szerint Delphoi oda épült, ahol a két sas találkozott, akiket Zeusz főisten a világ keleti és nyugati végéből engedett el. A találkozási pontot egy tojás alakú kő, az omphalosz jelezte.

Ez a kő volt az Apollón-szentély alapköve. A templomban szolgálatot teljesítő papnők sosem hagyták kihunyni a szent tűz lángját. Az ókori világ legismertebb jóshelyére rendszeresen látogattak el az állandó háborúskodásban álló városállamok vezetői, hogy fontos döntéshozatal előtt kikérjék Apollón isten tanácsát. A szentélyből mára csak az alapok, néhány oszlop és lépcsőlap maradt meg. az első jelentősebb templom valószínűleg még a Kr. e. VII. században épülhetett itt, de az 150 évvel később leégett.

A szentély négyszögletes terét fallal vették körül. Az oda vezető, a hegyre cikkcakkban felfutó szent út két oldalát Apollón tiszteletére emelt szobrok övezték. A dór stílusú épület előtt hatalmas oltár állt, a templom legbelső termében pedig maga a jósnő, Püthia lakott. A rómaiak a Kr. e. II. században foglalták el Delphoit, és a következő években a legtöbb mozdítható műkincset elvitték. A Kr. u. IV. század végére, a kereszténység térhódításának köszönhetően a rómaiak bezárták Delphoi pogány szentélyeit, így az épületek az 1890-es évekig, a régészeti feltárások kezdetéig elhagyatottan álltak. A terület 1987 óta a Világörökség része.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izland a forrongó jég világa

Izland, Iceland – egy sziget közvetlenül az Északi sarkkör közelében, Norvégia és Grönland között. Egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük