Kezdőlap » Családi élet » Mit jelent a vizuális egyensúly a társalgás során?

Mit jelent a vizuális egyensúly a társalgás során?

A nonverbális – azaz szavak nélkül zajló – kommunikációs szituációk kutatása során a társadalomtudósok megállapították, hogy a hétköznapi társalgások során különböző társas szabályok érvényesülnek. Ilyen például a vizuális egyensúly, mely az optimális egymásra és másikra nézés mennyiségét, minőségét jelenti. A vizuális egyensúlyt több tényező határozza meg: beszélgetőpartnerünk neme, státusza, életkora, egymáshoz való viszonyunk, valamint a beszélgetés természete.

A vizuális egyensúly szabályai a sikeres kommunikáció fenntartásához, kivitelezéséhez járulnak hozzá, hiszen a szabályok megszegésekor megszakadhat az érintkezés.
Alapvető törvényszerűség, hogy a hallgató többet néz partnerére, mint a beszélő, s a társalgás csak egy bizonyos arányában jön létre a kölcsönös szemkontaktus. A tekintet irányításában kulturális és nemi különbségek is szerepet játszanak. Az afrikai populáció beszéd közben emeli többször a partnerére tekintetét, míg az európaiak hallgatás közben nézik többször a másikat. A nők többször néznek partnerükre, mint a férfiak. Ezen kívül a beszédhelyzet szituációja is meghatározó: a partner nézése gyakoribb lesz együttműködés során, mint versenyhelyzetben, a nőknél azonban az ismételt szemkontaktus feszültségteremtő hatással bírhat. Összességében megállapíthatjuk, hogy a túl sok és túl kevés nézés is kellemetlen lehet a másik fél számára. Az agresszív tekintet evolúciós gyökerekkel rendelkezik. Számos madárfaj, kutya és majom tart fent hosszas szemkontaktust harc előtt, melyre támadással vagy meneküléssel reagálnak az érintettek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük