Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a vazektómia?

Mit jelent a vazektómia?

A gyermeknemzés meghiúsulására nem csak a nők számára van lehetőség, a férfiak is „tehetnek” valamit az ügyben. Persze jól átgondolva, és egy bizonyos kor felett érdemes egyáltalán erre gondolni. Két megoldás jöhet szóba, az egyik a sterilizálás (vazektómia), vagy pedig a számukra kifejlesztett fogamzásgátló tabletták. Mindkét módszer félelmet kelt a férfiakban, hiszen a férfiasságuk feletti félelem, és az ősi ösztönök miatt fenntartásuk van ezzel kapcsolatban. Ennek ellenére 1965-ös adat szerint közel másfélmillió amerikai férfi tette meg ezt a lépést.
A műtétet nevezik vazektómiának, körülbelül 15 perc alatt elvégezhető helyi érzéstelenítésben. A két vas deferenst(ondóvezetékek) átmetszik, és lekötik. Mivel ezek a csövecskék vezetik a herékből az ondóhólyagba a spermiumokat, útjuk az operáció után megszakad. Ettől kezdve az ejakuláció, a rendes libidó, a rendes közösülési képesség megmarad – de nincsen ondósejt. Ha férfi meggondolja magát, és gyermeket akar, újra kérheti a vas deferens helyreállítását.. Ezt a műtéti eljárást vazovazotomiának nevezik, de ennek sikeressége már nem 100%-os.
A férfi fogamzásgátlók szedése közben is megmarad a libidó, és a képesség, egyedül az ondósejt tűnik el. Ennek a módszernek az előnye, hogy havonta egy szemet kell bevenni, viszont okozhat zavarokat, vagy kellemetlen melléktüneteket.
A férfiak pont a férfiasságuk megtartása érdekében jobban kedvelik, ha a nő védekezik, elfeledve azt a tényt, hogy a nő számára is számtalan melléktünetekkel jár a fogamzásgátlók szedése, néha teljesen tökre is teszik szervezetüket, mire a gyermekvállalás mellett döntenek.
A legjobb megoldás mindig a természetes, erre is vannak már modern megoldások, hüvelykúp a nőknek, vagy a kondom.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük