Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a fruktozintolarencia?

Mit jelent a fruktozintolarencia?

A fruktóz nem más mint gyümölcscukor, ami a bélből felszívódva egy enzim(fruktoz-1-foszfát-aldoláz) segítségével szőlőcukorrá alakul. Ha ez a folyamat nem jön létre, ha az enzim nincs jelen, akkor beszélünk fruktóz-intolarenciáról. A fruktóz hiányos anyagcseréje miatt toxikus anyagok szabadulnak fel, és a máj károsodhat.

A fruktóz-tolarencia lehet öröklődő, de csak recesszív módon, (a szülök lappangó hordozók,de önmaguk nem betegek). Lehet igen súlyos, de enyhe tünetekkel rendelkező.
Tünetei jellemzően: az alacsony vércukorszint,- erre jellemző remegés, verejtékezés, zavartság, esetleg kóma kialakulása.
Ha időben nem vesszük észre a fruktóz-intolarenaciát, akár végzetessé is válhat, a fruktóz hibás anyagcseréje túl sok toxikus anyagot szabadít fel, emiatt károsodhat a máj, és májkárosodás léphet fel, ami sárgaságot, hányást, vagy súlyosabb esetben szellemi leépülést eredményezhet.
Fruktózmentes diétával a betegség kezelhető, amit mindig egyénre szabottan kezdjünk el, dietetikus által összeállított formában.

Ha diétába kezdünk, vezessünk egy naplót, amibe beleírunk minden fontosabb dolgot, eseményt, vagy megtapasztalást, a későbbiekben ennek igen jó hasznát vehetjük.
Ételek, amelyek glükózt tartalmaznak:
A gyümölcsök, a zöldségek többsége, édesítőszerek, a cukor, méz, alkohol, konzervek, pékárúk egy része, az olajos magvak(dió, mogyoró, kesudió,mandula, tökmag, napraforgómag), és még sorolható lenne. A szakember segítsége épp ezért igen fontos!
Fogyasztható ételek: feldolgozatlan gabonafélék (némely gabonaféléből készült termékhez cukrot is adnak), natúr tejtermékek (sajt, vaj, joghurt, ), húsok, tojás, hal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük