Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a vércukor, és hogyan szabályozza azt az inzulin?

Mit jelent a vércukor, és hogyan szabályozza azt az inzulin?

Vérünk minden literében normális körülmények között éhgyomorra 3-5 millimól szőlőcukor van. Azt mondjuk, a vér éhgyomori cukorszintje normálisan 3-5 milimól/liter (mmól/l). Vércukra mindenkinek van, de nem mindenkinek normális.
A vércukornak ilyen szűk határok közötti ingadozását bonyolult rendszer szabályozza: a vércukor emelkedését is elősegítő hormonok (mellékvesekéreg, mellékvesevelő, növekedési hormon, a pankreász szigeteinek alfa sejtjeiben termelődő glukagon, stb.) és a vércukorcsökkentő hormon- az inzulin – dinamikus egyensúlya.
Ha táplálék formájában szénhidrátokat – cukrot, cukorral készült ételt, italt, gyümölcsöt, tejet, kenyeret, tésztát, rizst, burgonyát, stb. – fogyasztunk, ezekből emésztőrendszerünkben hosszabb-rövidebb idő múlva nem más, mint tiszta szőlőcukor keletkezik, mely felszívódva megemeli a vércukor szintjét. Hogy a vércukor értéke ne emelkedjen túl magasra, hanem csupán 6-8mmól/l –es értékre, a hasnyálmirigy béta-sejtjei mindig a szükséges mennyiségű inzulint bocsátják az érpályába. A vérbe jutott cukrot az inzulin vagy a raktárakba (máj, izomba) irányítja, ahol glikogén formájában tárolódik, vagy a sejtekbe juttatja, és így étkezés után 2-3 órával a vércukor szintje a kiindulási értékre tér vissza.

Cukorbaj akkor fejlődik ki, ha a béta-sejtek inzulintermelése kisebb-nagyobb értékben elégtelenné válik. Nagyobb fokú az az inzulinhiány, ha az inzulintermelés a felére, a harmadára vagy akár csak a töredékére csökken. Ez a helyzet a gyerekkori és az ifjúkori cukorbajban. A kisebb fokú inzulinhiánynak több fajtája van.
Legenyhébb formájában a béta-sejtek elegendő inzulint termelnek ugyan, de „lomhákká” válnak:az inzulin elválasztása nem követi kellő gyorsasággal a szükségletet, és nem tudja – legalábbis átmenetileg – megakadályozni a vércukor túlzott megemelkedését. Ilyenkor beszélünk rejtett vagy kémiai cukorbajról, amikor is az éhgyomri vércukorszint még normális, és csak cukor vagy más szénhidrát fogyasztása után emelkedik kóros tartományokba. Relatív inzulinhiány fejlődik ki akkor, amikor a kövér ember zsírszövetének fokozott inzulinigényét a szervezet már nem képes kielégíteni, és ez vezet a vércukor kóros megszaporodásához. Ebben az esetben a fogyás, szinte egyenlő a gyógyulással is, mert a fogyással visszaállítódik a normál működés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük