Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a vércsoport szerinti táplálkozás?

Mit jelent a vércsoport szerinti táplálkozás?

Mit jelent a vércsoport szerinti táplálkozás? Mi az a vércsoport diéta? Milyen ételféleségeket ehetünk és melyek a számunkra ártalmas élelmiszerek?

A vérünkben a bevitt tápláléktól függően különböző kémiai reakciók zajlanak le. Ezek a reakciók az örökölt génjeinktől is nagymértékben függenek. Ezért fontos a vércsoportunknak megfelelő étkezés, mert így általában kisebb az esély a vírus- és egyéb fertőzésekben való megbetegedésekre, viszont a testsúlyunk beáll az ideális értékre, hiszen szervezetünk megszabadítja magát a méreganyagoktól, nagyobb eséllyel előzhetjük meg az olyan súlyos betegségeket, mint a rák, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, májelégtelenség, valamint – nem utolsó sorban -, lelassíthatjuk a testben az öregedési folyamatokat. A vércsoport szerinti táplálkozás segít abban is, hogy megerősítsük az immunrendszerünk védekezőképességét, megtisztítsuk a vérünket és a szervezetünket a felhalmozott salakanyagoktól. A szakemberek szerint ez a fajta táplálkozási mód áll igazából egyensúlyban az úgy nevezett velünk született genetikai ritmusunkkal.
E táplálkozási irányelv az ételeket három kategóriába sorolja: jótékony hatásúak, semlegesek és ártalmasak.
Jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek pozitívan hatnak a szervezetünkre. A semleges ételek számunkra csupán egyszerű táplálékként viselkednek. Az ártalmas ételek károsan hatnak ránk. A cél az ártalmas ételek elhagyása, a semleges ételek fogyasztásának mérséklése, (főleg, melyek a súlygyarapodást okozzák), a jótékony hatásúak minél nagyobb arányban való bevitele. Állítólag ez a szisztéma a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges mértékű fogyást segíti elő.

Az „A” vércsoportú embereknek a diéta szerinti elnevezése: a földműves.
Az „A” vércsoportúaknak a vegetáriánus étrend az ideális. Számukra ajánlott hetente minél több alkalommal hallal helyettesíteni a húst. Illetve kedvezően hat a nagyon sovány húsokból készült ételek, mint például a baromfi fogyasztása a szervezetük működésére. A zöldségek fogyasztása – nyersen, vagy párolva – javasolt.

A „B” vércsoportúak elnevezése: a nomád. A „B” vércsoportú emberek szervezete jellemzően erősebb, kiegyensúlyozottabb, rugalmasabbak a táplálkozási szokásai. Számukra jótékony hatásúak a bárányhús, birkahús, nyúlhús, vadhús, valamint halak, mélytengeri halak fogyasztása.

A „0” vércsoportúak elnevezése: a vadász. Ők jellemzően húsevők és igen erős immunrendszerrel rendelkeznek. Sovány marhahúst, bárányt, pulykát, csirkét és halat is nagyon gyakran ehetnek, csak az adagok nagyságával kell vigyázni. Könnyen meg tudják emészteni a húst, mert magas a gyomorsavtartalmuk. Viszont figyelniük kell az egyensúlyra a húsok és a zöldségek, gyümölcsök arányában, mert túlzott savtermelés jöhet létre.

Az „AB” vércsoportúak elnevezése: a rejtélyes. Ez a vércsoport tulajdonképpen az „A” és a „B” típus keveréke. Érzékeny az emésztőrendszerük, viszont igen erős az immunrendszerük. Ezt a csoportot a tudósok az úgy nevezett „evolúciós rejtélyként” is emlegetik. A húsfogyasztás tekintetében az AB vércsoportúak nem termelnek elegendő gyomorsavat a túl sok állati fehérje hatékony megemésztéséhez, tehát az adagok nagyságát és a gyakoriságot kell lecsökkenteni. Számukra kerülendőek a füstölt és a pácolt húsok. Viszont ajánlott a bárányhús, birkahús, nyúlhús, pulykahús. Az AB vércsoportúak inkább a lúgosabb jellegű gyümölcsöket válasszák, mert ezek segítenek ellensúlyozni a gabonák savképző hatást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük