Kezdőlap » Családi élet » Mit jelent a szegénység fogalma?

Mit jelent a szegénység fogalma?

Mindig, mindenhol vannak szegények és gazdagok, és közöttük hatalmas különbségek húzódnak. És sajnos a szegénység fogalma általános jelenséggé vált a mai világban. A legújabb tendencia azt mutatja, hogy míg van a gazdagok rétege, akik nemcsak relatív; hanem abszolút értelemben is növelik a vagyonukat, addig nemcsak a már régóta szegények süllyednek még mélyebbre, hanem a korábban középréteghez tartózik is kezdenek lecsúszni az átlaghoz és a vagyonosokhoz képest.

De kik is a szegények, a szociológia kiket sorol ebbe a kategóriába? Hagyományosan a szakképzetlen munkások, a mezőgazdasági fizikai munkát végzők, az alacsony iskolai végzettségűek tartoznak ide. De ide szokták sorolni azokat is, akik nem városban, hanem községekben, falakban laknak. Mint fogalom, megjelent az új szegénység is. Ők azok, akik munkanélküliek, rokkant és/vagy özvegyi nyugdíjasok, háztartásbeliek, vagy felnőtt korú eltartottak. Beszélhetünk etnikai szegénységről is, hiszen a roma etnikumhoz tartozó jelentős főt számláló tömeg szinte minden tagja az átlagosnál jóval alacsonyabb életszínvonalon él, és ők képezik a társadalom szegény rétegének nagy részét.

Abszolút szegénységben az él, aki a létminimum alatti életszínvonalon kénytelen tengődni. A relatív szegénység azt jelenti, hogy az ide tartozók erősen el vannak maradva az adott társadalom átlagos viszonyaitól. De hol van a szegénység küszöbe? Ennek megállapítását jövedelemhez kötik: kiszámítják a létminimum eléréséhez szükséges összeget, és azok a személyek vagy háztartások tartoznak a szegények körébe, akik nem tudják előteremteni ezt az vagyonmennyiséget. A szegénység egyik leggyakoribb előidéző körülménye a rendszeres foglalkoztatásból való kiesés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük