Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a sárgaláz?

Mit jelent a sárgaláz?

A legtöbb ember számára nem ismeretlen fogalom a sárgaláz, azonban szerencsére csak azért, mert a filmekben, híradóban előfordul a megemlítése. A sárgaláz a kis ereket károsítja, illetve jellemző rá a folyadék- és vörösvérsejt kilépés.

Az elterjedtsége a trópusi erdőkhöz köthető, így jellemzően Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és Afrikában lehet veszélyben az ember. A sárgaláznak van erdei és városi formája, az erdeinál a betegséget rágcsálók hordozzák, amelyekről kullanccsal és szúnyoggal terjedhet az emberre a kór, a városi típusnál ember a vírusgazda és szúnyog ,,segít” a tovább terjesztésben.

A sárgaláz tünetei és lefolyása is igen ijesztő képet mutat. Enyhe esetben 3-6 napos lappangás után láz, fejfájás, izomfájdalom, szívritmuslassulás jellemzi, súlyos esetben a 3-6 nap lappangási időt követően hányinger, fejfájás, erős has-, végtag-, hát- és ágyékfájás alakul ki, amely hirtelen magas lázzal társul. A páciensnél orr és ínyvérzés jön létre, lehelete bűzös lesz. Van a betegségnek nyugalmi periódusa, amely utána betegség új erőre kap súlyos tünetekkel. A fájdalom és a vérzés egyre súlyosabb lesz, a vérzés érinti az orrot, szemet, szájat, húgyhólyagot, a beleket is. Nagyon súlyos esetben a központi idegrendszer is fertőződhet.

Meglepő módon a riasztó tünetekkel ellentétben a halálozási arány mindösszesen 5% és ez igen hamar, a betegség 7-10. napján bekövetkezik. Rossz előjel, ha vérzés és idegrendszeri érintettség tapasztalható.

Konkrét kezelésére a betegségnek nincs semmilyen mód, a tüneteket lehet kezelni, például lázcsillapítással, folyadékpótlással stb. Oltóanyag rendelkezésre áll, amelyet minden, a már megemlített helyre utazónak ajánlott beadatni, súlyosan fertőzött területre csak oltás után lehet beutazni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük