Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a reflux és mi okozza?

Mit jelent a reflux és mi okozza?

A reflux betegség tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul a gyomorégés, mely sok ember életét keseríti meg.
Savas reflux időnként egészséges embereknél is jelentkezhet, de egy egészséges ember esetén elindulnak a savas vegyhatást közömbösítő védő mechanizmusok. Ilyen védőfunkció a nyelőcső féregszerű mozgása, amely a visszaáramlott savas gyomortartalom szinte teljes mennyiségét képes rövid időn belül visszairányítani a gyomorba. A nyál is védő szerepet tölt be, mivel fokozatosan semlegesíti a savas vegyhatást és védi a nyálkahártyát a nyelőcső belső felszínét borító nyák is. Ha azonban ezek a védő tényezők nem működnek megfelelően, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső felszínét. Az így kialakuló állapotot nevezzük gastroesophagealis reflux betegségnek, azaz GERD-nek, mely a betegség angol nevének rövidítéséből létrejött mozaikszó. A reflux betegség kialakulásának oka, hogy a gyomorszáj nem záródik rendesen és a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül.

Normális esetben a táplálék a nyelőcsövön keresztül egy záróizom, a gyomorszáj megnyílása után a gyomorba kerül. Alaphelyzetben viszont a gyomorszáj zárva van, csak a táplálék beengedésének idejére nyílik meg és után újra bezárul. Bár a gyomorégés enyhítésére sokan otthoni praktikákat vetnek be, a hosszasan fennálló tüneteket mégis komolyan kell venni és orvoshoz kell fordulni. A gyakori savas reflux ugyanis hosszú távon súlyos szövődményekhez, például nyelőcső szűkülethez vagy akár rákos megbetegedéshez is vezethet, ezért fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat és ne csak a tüneteket enyhítsük. A folyamat ráadásul egyre ront a beteg állapotán, a nyálkahártya károsodása miatt kialakuló gyulladás tovább ront a nyelőcső mozgásán, ami még súlyosabban károsítja annak védőfunkcióját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük