Kezdőlap » Ünnepek » Mit jelent a Mikulás hazánkban, és külföldön?

Mit jelent a Mikulás hazánkban, és külföldön?

A decemberi ünnepváró időszak első jelentősebb momentuma a Mikulás, amit december 6-án ünneplünk meg Magyarországon. Ilyenkor a mendemondák szerint a Télapó hoz a jó gyerekeknek valamilyen ajándékcsomagot, és beteszi az ablakukba meglepetésként.
Általában ez az ajándékcsomag csokikból és különböző édességekből áll, de rendszerint azoknak a gyerekeknek, akik nem viselkedtek túl jól az év folyamán, a Mikulás hoz egy kis virgácsot is a csomagjukhoz, hogy ezzel jelezze, volt néhány kelletlen csínytevésük, és hogy a következő évben viselkedjenek jobban. Hazánkban legtöbbször már december elején beszerzi mindenki a mikuláscsomaghoz való kellékeket, és december 6-án teszi ki az ablakába azoknak a szeretteinek, akiket szeretne ily módon megajándékozni.
Vannak, akik december 5-én este már kiteszik az ablakokba a mikuláscsomagokat, hogy december 6-án reggel már megtalálja a címzett, azonban mások úgy szokták meg ezt, hogy december 6-án estefelé, általában sötétedés után érkezik a Mikulás. Habár hazánkban, és több európai országban is meg szokták tartani a december 6-i Mikulás ünnepségét, néhány nyugati országban, például Amerikában nem szokták ezt külön ünnepelni.
Amerikában ehelyett ez a nap csak egy, az adventi időszámításból, hiszen az ő szokásaik és hagyományaik alapján a Mikulás hozza december 24-én az ajándékokat mindenkinek. Vagyis ők tulajdonképp egyesítik a két ünnepet, hiszen a Mikulás az, aki a karácsonyfa alá teszi az ajándékokat szentestén, és ilyenkor egy éjszaka alatt a világ minden pontjára elmegy, hogy mindenhol teljes legyen az ünnep.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnepeink és megemlékezéseink

Az ünnepek fontos eseménynek számítanak. Ilyenkor vagy egy személyre, vagy egy eseményre emlékezünk. Magyarországon jelenleg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük