Kezdőlap » Betegségek » Mit jelent a keresztallergia?

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia olyan esetekben fordul elő, amikor egy allergiás személy tüneteket produkál, abban az esetekben is, amikor nem találkozott a szervezete semmilyen allergénnel. Vagyis, például amikor egy pollenallergiás személy decemberben, a pollenszezonon kívül produkál allergiás tüneteket, akkor keresztallergiáról beszélünk.
Ebben az esetben az allergiás személy olyan anyag, étel, stb. hatására produkál allergiás reakciót, melynek hasonló a szerkezete az allergénhez, melyre ő egyébként allergiás. Ez azért fordulhat elő, mert a beteg szervezete képtelen különbséget tenni, a tényleges allergén, és a „keresztallergén” anyag között, mert azok kémiai szerkezete rendkívül hasonlít egymáshoz, így a szervezet nem ismeri fel, hogy nem ugyanarról az anyagról van szó. Többféle allergénhez kapcsolhatunk keresztallergiát, de a leggyakoribbak a nyírfa, a fű, a parlagfű, és az üröm.
A leggyakoribb keresztallergia típus, a parlagfű allergiásoknál szokott jelentkezni. Utóbbi esetekben amikor nincsen parlagfű szezon, azonban az allergiás személy görögdinnyét fogyaszt, ugyanolyan tünetek jelentkeznek nála, mint ha parlagfű szezon lenne. Azok, akik keresztallergiában is szenvednek, általában a gyümölcsöket, és zöldségeket kell megválogatniuk, vagy pedig párolva fogyasztaniuk azt, mely után tüneteket észlelnek, hiszen a párolás során az ételek elveszítik allergén hatásukat. Ugyancsak kiválthatnak a gyümölcsökön, és zöldségeken kívül egzotikus fűszerek, tartósítószerek, és bizonyos konzervek is keresztallergiát, így ezekre is érdemes odafigyelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük