Kezdőlap » Családi élet » Mit jelent a kamaszoknak az első szerelem?

Mit jelent a kamaszoknak az első szerelem?

A szexualitás tizenéves korban kezd egyre nagyobb szerepet játszani a gyerekeink életében. Azelőtt is voltak valószínűleg ellenkező nemű barátaik, de most minden megváltozik. Valójában már nem egészen gyerek. A másik nem iránti hirtelen érdeklődés és vonzódás furcsa, és akár zavaró is lehet, legalábbis kezdetben. Azt a fiút, aki az osztályból vagy a baráti társaságból először kezd járni valakivel, néha piszkálják is ezért. Nincs mindig könnyű dolga: néha kifejezetten kellemetlenül érezheti magát.
Hamarosan azonban a többiek is megtapasztalhatják, mit jelent vonzalmat érezni a másik nem iránt, és kötődni valakihez, aki nem családtag, és nem csak barát. Nagyon fontos tapasztalat ez a kamaszok számára: tulajdonképpen ekkor ér véget a kamaszkoruk. Kilépnek a család nyújtotta biztonságból, és kötődni kezdenek egy „idegen” emberhez.
A szülőket ez néha aggodalommal tölti el, különösen a lányoké setében, mert a kamaszkor nagy, szenvedélyes szerelmek időszaka, és szeretnénk megvédeni őket az ezzel járó fájdalomtól és csalódástól.
A kamaszkori szerelmekre igen jellemző a rendkívüli hevesség, szinte összeolvadnak. A kamaszok úgy érzik, megtalálták a másik felüket, azt a személyt, akivel tökéletesen összeillenek, akivel minden tekintetben kiegészítik egymást, mert egyrészt nagyon hasonlóan gondolkoznak, másrészt meg tudja adni azt, ami hiányzik nekik.
A kamaszok a szerelmi életüket ritkán osztják meg a szülőkkel (ezt mindig tartsuk tiszteletben), inkább a barátok maradnak a legfőbb bizalmasok, ami teljesen érthető: ők azok, akik hasonló cipőben járnak, ők azok, akik a leginkább megérthetik őket. Ők azok, akik előtt nem kell másnak mutatkozni, és az érzéseiket titkolni. Mert a szülő ebben az esetben mindenképp olyan távoli, ők az anya, ők az apa, és „különben is, úgysem értenék meg”.
Mindig hagyjuk meg a kamaszok szabadságát, ne akarjunk azonnal tudni minden dologról, ami velük történik,mert ellenkező hatást érünk csak el vele. És gondoljunk arra, milyen volt, mikor mi voltunk szerelmesek, milyen érzéseket váltott ki belőlünk, és mi mennyit meséltünk el szívesen a mi szüleinknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük