Kezdőlap » Autó » Mit jelent a JIT az autóiparban?

Mit jelent a JIT az autóiparban?

A JIT – az angol “Just in Time” (magyarul: épp időben) kifejezés mozaikszava. Tartalmilag azt írja le, hogy a logisztikai ellátóláncban olyan alkatrészekről van szó, amelyek nagy tömegű tárolása a jellegük miatt nem lehetséges. Olyan alkatrészekre kell gondolnunk amelyek pl. színnel rendelkeznek és így erősen a megrendelői oldal igényeitől függnek.

Ezen alkatrészeket a logisztikai ellátó rendszerben a megrendelésekkel összhangban, azok beépülési idejére rögzítik, azaz úgy hívják le, hogy az alkatrész kis biztonsági idővel azon a napon érkezzen be, amelyen beépítésre kerül. Innen eredeztethető az angol kifejezés jelentése.

Ugyanilyen megoldást alkalmaznak az olyan alkatrészeknél, amelyek terjedelme miatt a raktározás nehezen lenne megoldható. Ebben az esetben is összehangolják a beszállítás és a beépítés idejét.

A harmadik kategóriája olyan alkatrészeket takar, amelyek bár viszonylag jól raktározhatók , de előszerelést igényelnek s így az egyes komponenseket az előszerelő üzem ( vagy külső vállalkozás) területére normális alkatrészként szállítanak le a gyártók, de az összeszerelésük a JIT lehívások szerint történik. Tipikusan ilyen komponens pl. az autó kereke, ahol a felni általában katalógusból választható. A kiválasztott gumiköpeny felszerelése és a kész kerekek készletezése már a JIT elvek szerint kerül végrehajtásra. Külső vállalkozás esetén ezek helyi raktározása történhet nem JIT elvek szerint, de a beépülés helyére történő beszállítás már mindenképpen a gyártási terv által meghatározott ütemezés szerint történik.

JIT hátránya: Nagyfokú függő viszony a beszállítástól és külső tényezőktől. ( Ez a rizikó csökkenthető a rendszeres minőségbiztosítási auditok végzésével és a szállítási képesség folyamatos felülvizsgálatával)

JIT előnye: Alacsony raktározási költséghányad illetve viszonylag alacsony tőkelekötés. Gyakorlatilag azért fizet a gyártó amit már tőle is megrendeltek, azaz nincs raktárra termelés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük