Kezdőlap » Házépítés » Mit jelent a családi ház hőtároló képessége?

Mit jelent a családi ház hőtároló képessége?

A családi ház hőtároló képessége nem mást jelent, minthogy az épület szerkezete önmagában mennyire képes arra, hogy a hőt megtartsa. Vagyis, hogyha eddig ezt a kifejezést nem értettük, akkor nézzük meg egy egyszerű példán keresztül, mert így mindjárt világosabb lesz. Általában egy átlagos reggelen elindulunk munkába, a gyermekek, hogyha vannak akkor elmennek iskolába, vagy óvodába visszük őket, egyszóval az a lényeg, hogy nem vagyunk otthon napközben.

Azonban, hogyha éppen fűtési szezonban vagyunk, akkor nyilván nem a kihűlt, hideg, és kellemetlen lakásba szeretnénk hazaérkezni, mert az nem esne túl jó nekünk. Ekkor leginkább arra vágyunk, hogy kellemes hőmérsékletű lakásba érjünk haza, azonban hogyha ezt szeretnénk elérni, annak legtöbbször az az ára, hogy egész nap fűtsük az otthonunkat, legalább egy kicsit, de a lényeg, hogy folyamatosan. Hogyha a családi házunk hőtároló képessége jó, akkor elmondhatjuk róla, hogy jó hőtároló tömeggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy olyan, mint egy cserépkályha. Gondoljunk csak bele, mit is csinál egy cserépkályha? Felveszi a hőt, majd azt nem rögtön, hanem fokozatosan, folyamatosan adja le, így ezáltal kellemes és ideális hőmérsékletet biztosít számunkra. Ehhez hasonlóan működnek a falak is, legalábbis akkor, hogyha egy jó hőtároló tömeggel rendelkező családi házunk van. Ekkor a családi házunk falai működnek úgy, mint a cserépkályha- ez a legegyszerűbb példa, és az egyetlen olyan dolog, amihez hasonlíthatnánk ezt a képességet, vagyis a családi ház hőtároló képességét. A családi házunk hőtároló képessége tehát azonos a tömeggel is.

Ennek megfelelően, hogy tovább magyarázzuk ezt a képességet, elmondhatjuk, hogy egy nagyobb tömegű családi ház, egy nehezebb szerkezet képes arra, hogy több hőt tároljon. Vagyis, hogyha például a kazán lekapcsol, mert azt érzékeli hogy felfűtötte a termosztát szerint a lakást arra a hőmérsékletre, ahogyan azt mi előzetesen beállítottuk, és ahogy azt mi szerettük volna, akkor sem lesz hideg azonnal a házban. Ez természetesen működik abban az esetben, hogyha esetleg nem kazánnal, hanem kandallóval fűtünk. Hogyha a kandallóban például elalszik a tűz, az otthonunk akkor sem hűl ki egyhamar, mert a falak fogják ebben az esetben ontani magukban majd a meleget, ezáltal pedig – mivel az egész nap során sikeresen felfűtöttük a falakat- majd most azok fogják fűteni a családi házat, így egyfajta kölcsönösség, oda –vissza fűtésrendszer jön létre a lakáson belül. Azonban természetesen ez csakis akkor jöhet így létre, hogyha az otthonunk eleget tesz ezeknek a feltételeknek. Azonban hogyha például a házunk tömege kisebb, vagyis úgymond könnyebb az otthonunk, akkor nem olyan jó a családi ház hőtároló képessége, és ez az érték is rosszabb lesz.
Hogyha például a vasbeton falat vesszük figyelembe, akkor az a súlyából adódóan fel tud venni még több hőt, illetve vissza is tudja azt sugározni. Azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a vasbeton fal hőszigetelő képessége viszont gyenge. Azonban hogyha például egy olyan épület megépítésén gondolkodunk, ahol 20-30 centiméteres hőszigetelést tervezünk, akkor lehet hogy kitűnően választunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük