Kezdőlap » Családi élet » Mit jelent a barátság a kamaszoknak?

Mit jelent a barátság a kamaszoknak?

Kamaszkorban a barátok fontosabbá válnak, mint eddig bármikor. Ez az az életkor, amikor szinte mindenkinek a legtöbb barátja van, és a legtöbb időt tölti velük. Nélkülük az élet majdhogynem elviselhetetlennek tűnik. Velük érzik jól magukat a legjobban, velük oldódnak fel, és velük tanulják meg, mit jelent másokkal élni, dolgozni, konfliktusokat megoldani, osztozkodni, mások szempontjait figyelembe venni. Nagyon nagy szerepük van a kamaszok fejlődésében, személyiségük alakulásában, önállósulásukban és a szüleikről való leválásban.
A kamaszoknak szükségük van arra, hogy másokhoz mérjék magukat, mindenekelőtt a barátaikhoz, akik általában a hozzájuk hasonló személyiségű és érdeklődésű társaik közül kerülnek ki. A barátok szinte mindenben igen nagy hatással vannak rájuk (hajviselet, öltözködés, beszédmód, beállítódás).
Kamasz gyerekünk a barátai segítségével fog rátalálni a saját stílusára, amely különbözni fog mindenki másétól, de sok rokonságot fog mutatni a baráti társasága tagjaiéval.
A kamaszok a legtöbbet talán a barátaiktól- és a barátaik révén- tanulnak: megtapasztalják a határokat és kialakítják a saját értékrendüket.
Megtanulnak másokra figyelni, nyitottabbá, kevésbé egocentrikussá válnak. A barátaik hatására szélesedik az érdeklődési körük, árnyaltabban kezdenek fogalmazni, lassanként kialakul a személyiségük.
A kamaszoknak a barátság az éltető elemük. Az a kamasz, akinek nincsenek barátai, nehezen találja meg a helyét. A barátok – a szülők legnagyobb bánatára- nagyobb jelentőségre tesznek szert, mint a család. Kamaszkorban a szülő-gyermek viszony gyakran problematikussá válik, és ilyenkor a barátok lépnek bizonyos mértékben a szülők helyébe: velük osztják meg a kamaszok a gondjaikat, örömüket. Ez azért is természetes számukra, mert minden kamasz közel hasonló gondokkal küzd, és egymással meg tudják osztani ezeket a gondokat, közös erővel megoldást találnak rájuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük