Kezdőlap » Ital » Mit iszunk, avagy ihatatlan italok?

Mit iszunk, avagy ihatatlan italok?

A tejet időtlen idők óta hamisítják- többnyire vízzel hígítással. Manapság a tehéntejbe és a tejtermékekbe szójatejet, savót, növényi és más zsiradékot kevernek. Mikor reszelhetetlen és gumis állagú a sajtunk, ilyen esettel állunk szemben. A valódi tej megalszik szobahőmérsékleten, amit manapság vásárolhatunk leginkább vízre emlékeztet, semmint a valódi tejre.
Igazi virágkorát éli a dzsúzok (gyümölcslevek) hamisításának is. A leginkább hamisított gyümölcsital a narancslé. Tévedés azt hinni, hogy a legjobb dobozos narancslé a facsart citrusféle édestestvére. Az üzletekben kapható gyümölcslevek koncentrátumból készülnek. A narancstermelő országokban kipréselik a termés levét, amit lepárlással 4-6-szoros koncentrátummá sűrítenek. Ezt fagyasztva juttatják el a gyártóhoz, aki vizet, esetleg narancsrostot ad hozzá, olyan arányban, mint amilyen az eredeti facsart gyümölcslét jellemzi.
A hamisítás legegyszerűbb módja a vízzel való túlzott hígítás és a cukrozás. A hamisításhoz gyakran használnak úgynevezett „pulp wash-t”tartalmazó koncentrátumot is. És hogy mi ez?
Az első préselés után a szitán fennmaradó narancsrostot átmossák, majd újra kipréselik. Nehezebben feltárhatók a cukrok, az olajok, a savak, a színezékek és más olcsóbb adalékanyagok.
Az alkohol italokat kedvelők sem örülhetnek. Amikor úgy vélik, hogy minőségi bort kóstolgatnak, az talán nem is szőlőből készült. Habzóborokat pedig minőségi és drága! Pezsgőként vásárolhatnak.
A hamisítok a címként olykor más, nívósabb származási helyet, más borfajtát tüntetnek fel. Gyártási módszereik gyakran a bejegyzett technológiát sem követik. Többek között bortípusokat (rozét, oportóit) hamisítanak almabor stb. felhasználásával. A bor tulajdonságait hozzáadott cukorral, aromákkal befolyásolják. A vörösbort a cseles gyártok festékkel kezelt fehérborból készítik, és az átlagfogyasztó nem is jön rá az átverésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zöld tea hatásai

A zöld tea nemcsak élénkít,hanem jótékony hatással van az egészségre.Főként kínai fogyasztók állítják,hogy természetes gyógynövény,hiszen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük