Kezdőlap » Iskolakezdés » Mit is jelent az iskolaérettség

Mit is jelent az iskolaérettség

Gyermekeink több fejlődési szakaszon mennek keresztül. Ezen szakaszoknak egyik fontos állomása a 6 éves kor körül történő fejlődés, mely hatására a hosszú csöves csontok megnyúlása miatt a gyermek hirtelen és nagyot nő. Ezzel egy időben és ennek hatására nő a gyermek fizikai ereje és változik a mozgásigénye is. A fokozott fizikai erő elengedhetetlen az iskolakezdéshez, hisz a megnövekedett terhelést jól kell bírnia. A mozgásigény változása pedig abban nyilvánul meg, hogy egyre inkább leköti a szervezett mozgás. (Testnevelés óra, edzések) Emellett persze ugyan úgy fog önfeledten szaladgálni kint az udvaron is. Az iskolai tanórák és egyéb elfoglaltságok azonban akárhogyan nézzük fárasztóak minden kisgyerek számára, ezért is fontos hogy megfelelően érettek legyen, mikor elkezdik az iskolát, mert ha a kisdiák hamar elfárad, azt sajnos a teljesítménye is megsínyli.

Változásokat tapasztalhatunk még ebben a korban a kézfejlődésben is. A kéztőcsontok és a kéz ízületei jelentős változáson mennek keresztül. Ez teszi lehetővé a finom motorikus mozgás kiteljesedését, amire nagy szüksége lesz a gyermeknek az írástanulásban. A motoros ügyesség pedig fokozza a gyerek önállóságát. Képes lesz egyedül öltözködni vagy épp bekötni a cipőfűzőjét. A barkácsolás során is egyre ügyesebb lesz. Minél előrehaladottabb szakaszában a fejlődése eme periódusának annál kitartóbbá és terhelhetőbbé válik. Ez pedig nagy hatással van a pszichés fejlődésre is.

Kulcsfontosságú szerepet tölt be a beiskolázhatóságnál, hogy egy gyermek pszichésen mennyire érett. Tehát mennyire van tudatában a feladatának és mennyire érzi annak fontosságát, súlyát. Ez egyfajta motivációs szint is, mikor elkezdenek érdeklődni az új ismeretek után. Minden életkorban alapvető emberi tulajdonság a kíváncsiság, de ez leginkább kisiskolás korban érvényesül a legnyilvánvalóbban.
Az iskolakezdésre fontos, hogy kialakuljon egyfajta szabálytudat a gyermekben, és ez által fegyelmezettebbé váljon, hisz az iskola már jóval kötöttebb intézményforma, mint az óvoda. Több a szabály, több a kötött rendszer, és kevesebb a szabadság. Emellett a fegyelmezettség jó hatással van a figyelem és akaraterő fejlődésében. Megteremtődik az önkontroll így a gyerek képes lesz önálló munkára folyamatos kontroll nélkül is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fóbia az islokakezdéskor?

Lassan becsengetnek ismét, így nem csoda, hogy mindenki izgatottan várja az új tanévet. Azoknál a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük