Kezdőlap » Látnivalók » Mit ihletett a Green Gables House?

Mit ihletett a Green Gables House?

A Green Gables House a kanadai Cavendish városban áll. A Prince Edward-szigeti Nemzeti Park területén álló ház az ország egyik leglátogatottabb történelmi emlékhelye, miután itt játszódik Lucy Maud Montgomery (1874-1942) nagy sikerű, Anne of Green Gables című regénye és folytatásai is. főszereplőjük az írónő legemlékezetesebb hősnője, a szárnyaló fantáziájú, szókimondó, vörös hajú Anne Shirley. A XIX. század közepén emelt épület a viktoriánus kor derekának jellegzetes tanyaháza; nevét háromszög alakú, sötétzöldre festett oromfalairól kapta.

Montgomery jórészt ezen a mezőgazdasági vidéken nevelkedett, viszonylagos elszigeteltségben anyai nagyszüleinél, MacNeilléknél, és sokat játszott a kertben szintén itt lakó unokatestvéreivel. 1904-ben egy régi noteszt lapozgatva bukkant rá egy idősebb házaspár történetére, akik örökbe akartak fogadni egy kisfiút, de az árvaház tévedésből egy kislányt küldött nekik. Ő lett a hősnője Montgomery első, 1908-ban kiadott regényének, amelyet még hét sikeres kötet követett. Ezek magyar fordításban is megjelentek, az első kötet címe Anna otthonra talál, angolul Anne of Green Gables.

A Prince Edward Island Nemzeti Parkot az 1930-as években létesítették turistalátványosságként, természeti értékeinek védelmére. A Route 6 mentén fekvő Green Gables House mellett a Stanley Thompson építész által tervezett golfpálya található, és a látogató felkeresheti a regénybeli Anna kedvenc helyeit, a Kísérteterdőt (Haunted Wood) és a Szerelmesek ösvényét is (Lover’s Lane).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük