Kezdőlap » Ház karbantartás » Mit futtassunk a házfalra?

Mit futtassunk a házfalra?

A házfal befuttatása egyáltalán nem rossz gondolat, több okból is nagyon hasznos lehet. Egyrészt a falat borító levélréteg szigetel: nyáron hűt, télen fűt elv alapján, másrészt egy idő után nem kell foglalkozni a fal színezésével, mert a növényzet úgyis eltakarja, harmadszor pedig némelyik megoldás nagyon dekoratív. A levelek elvezetik a nedvességet a faltól, tehát nem kell átázástól tartani, a növények többsége pedig nem károsítja a házat. A vadszőlő afféle ragasztóval tapasztja magát a vakolatra kívülről, de nem hatol be magába a falba. A cserepek megemelésétől sem kell tartani, ha ügyelünk rá, hogy azt a magasságot már ne érjék el a növények, illetve szemmel tartjuk az ágak növekedésének irányát. A dús növényzet ráadásul rengeteg állatnak ad biztonságos élő- és telelőhelyet. Számíthatunk például gyíkokra és madarakra is.
Vegyük figyelembe, hogy milyen fekvésű oldalra akarunk futtatni, mennyire napsütötte vagy árnyékos az adott hely, és hogy mennyi talaj áll a rendelkezésre (tudunk-e szabadföldbe ültetni vagy ládában kell tartanunk a növényeket). Az északi oldal legkedveltebb futónövénye a borostyán. Jól passzol a kertben álló fenyőkhöz például.
Árnyékos részeken is megél, de örül némi napsütésnek a vadszőlő, inkább a napos helyet kedveli a lilaakác, és kifejezetten napos helyet igényelnek a golgotavirágok.
Nem muszáj a növényt feltétlenül magára a falra futtatni, növeszthetjük a fal elé is. Az ereszcsatorna vagy a rag tövébe erősítsünk függőleges vagy hálós drótot vagy egyéb tartós felületet. Erre könnyen futtathatunk gyümölcsöt termő növényeket, például csemegeszőlőt vagy kivit. A házfal elé kordonra futtatott gyümölcsfákat is ültethetünk, csak ügyeljünk rá, hogy a gyökérzet elég távol legyen ahhoz, hogy ne nyomja szét a falat vagy az alapot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük