Kezdőlap » Étel » Mit fontos tudnunk, a tortákról, mint cukrászsüteményekről?

Mit fontos tudnunk, a tortákról, mint cukrászsüteményekről?

Valljuk be őszintén, ha megfordulunk egy cukrászdában, édességek tömkelegével vagyunk körbevéve, de szinte biztos, hogy egy finom, nekünk ínycsiklandozó torta szeletre esik a választásunk. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy a legkedveltebb cukrász sütik közé tarozik. Többféle módon, sokféle töltelékkel és változatos díszítési móddal készíthetjük el. Leggyakrabban kerek formájú, amit megtöltünk és díszítünk. A belőlük szeletelt körcikkeket torta szeleteknek nevezzük. Egy átlagos torta szelet súlya öt-hat dkg, a különleges tortáké tíz-tizenkét dkg is lehet.
A torták mérete különböző is lehet, négy-tizenkét szeletes, amit zsúr tortának nevezünk, vagy tizenhat-húszszeletes, amit normál tortaként ismerünk. De a nagyságának csak a fantáziánk szab határt. A formáját tekintve lehet még kocka, téglalap alakú ovális emeletes de faragott is.
A töltelékük lehet különféle ízesített vajkrém, gyümölcs íz, főzött krémek, párizsi krém, tejszínek habkrémek. Bevonó anyagukat tekintve használhatunk csokit, fondant, dobos cukrot, saját krémjét a tortának, zseléoldatot. Egyes esetekben a tortánkat marcipánnal illetve grillázzsal is burkolhatjuk. Eltarthatósági idejük két-három nap. A torták elkészítésének öt fő művelete van. Tészta készítése, töltése, dermesztés, díszítés, szeletelés. Az előkészítés során a kihűlt tortakarikában sütött felvert tésztáról leseperjük a lisztet majd, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és kivágjuk a karikából. Majd felszeleteljük, az alsó tortalapokat sült felületükkel helyezzük a munkaasztalra. Habkártyával adagoljuk a krémet egyenletesen, elkenjük kenő késsel. Ráhelyezzük a következő tortalapot és a kenést még egyszer, megismételjük, ezek után rá tesszük a fedőlapot is. Kezünkkel kicsit megnyomjuk a torta felületét, figyeljünk, oda hogy ne legyen pízai ferde torony alakú, vagyis ferde. Az alsó felső lap fedje egymást párhuzamosan. A torta oldala is sima maradjon. A betöltött tortát mindig bevonjuk, lehet krémbevonat, fondant, csoki, zselé. A bevonás után díszíthetjük fecskendezéssel, legalkalmasabb erre a saját krémje. Ügyeljünk, arra hogy a díszítés utaljon a torta jellegére, tészta ízére. Dermesztjük kettő-nyolc fokon. Majd szeleteljük vízbe mártott késsel. Ügyeljünk rá, hogy a szeletek egyformák legyenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szedres túrókrém-kehely

Ha nyáron valamilyen gyors desszertre vágyunk, kiváló választás lehet ez a túrós, savanykás ízű pohárkrém. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük