Kezdőlap » Egészséges életmód » Mit értünk thai masszázs alatt?

Mit értünk thai masszázs alatt?

A Thai masszázs a keleti masszázsok közül a legrégibb, a legelterjedtebb és legelterjedtebb. Bár technikája szokatlannak tűnhet, hagyományai több ezer évesek. A helyiek csak ősi masszázsként (Nuad thai, nuad phan – boran) nevezik ezt a masszázsfajtát. A módszer gyökerei Indiába vezetnek. Kidolgozója Jivaka Kumar Bhacca, az uralkodó Bimbisara házi orvosa volt. Ásványokkal és gyógynövényekkel, addig ismeretlen technikákkal gyógyított, tanított. Tanításai valószínűleg a buddhizmussal egy időben terjedtek el Thaiföldön, itt később kórházakat, iskolákat alapított, ahol oktatták – használták ezt a módszert. (Az első kórház Chiang Mai – ban nyílt.) Szájról szájra, később pálmaleveleken terjedt az orvos, és technikájának híre.

Bár az 1700 – as években burmai megszállók az iratok nagy részét megsemmisítették, a fenn maradt iratokat a későbbi király III. Rama összegyűjtette és Wat Po templomának falába vésette, 1832 – ben. Ezeket az információkat viszonylag későn, csak az 1900 – as években fordították le napjaink thai nyelvére. A fordítás során arra is fény derült, hogy a néhány anatómiai pontatlanság ellenére magának a gyógyító technikának, az energiarendszernek a leírása pontos, akkoriban ugyanis az anatómia helyett az energetikai vonlak és áramlások ismertebbek voltak. Ezen felfedezés után a gyógymód terjedni kezdett. Először keleti orvosok, természetgyógyászok kezdtek el érdeklődni és utazni Thaiföldre, később azonban a jóga és a meditáció iránt érdeklődők körében is igen népszerű lett. Nyugatra csak később szivárgott be, az első ilyen témájú tankönyv az 1990 – es években jelent meg.

Bár masszázsnak mondják ezt a technikát, mégsem kimondottan az: a masszőr az izmokat, ízületeket nyújtja és feszíti, amelyhez akár a könyökét és a lábát is használja, erőkifejtésre nem az erejét, hanem testsúlyát és technikai elemeket használ. Sem krémeket, sem olajokat nem alkalmaznak. A test akupresszúrás pontjait kihasználva feszültségoldó, fájdalmat csillapító ez a masszázsfajta. Az 1 – 1,5 órás kezelés után garantáltan frissnek, ruganyosnak érezheti magát az ember!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük