Kezdőlap » Baba-mama » Mit értünk a pelenkázás tudománya alatt?

Mit értünk a pelenkázás tudománya alatt?

Íme, egy újabb területe a gyermekgondozásnak, mely külön technikát igényel. Ám amint belejöttünk már pikk-pakk tisztába is tudjuk rakni a csemeténket.
Nem is kell olyan régre visszatekintsünk, hogy rohamos iramban változtak a pelenkázási szokások, de legfőképp a rendelkezésre álló eszközök. A „modern” nő már ilyen gumis, olyan tépőzáras, ilyen nedvszívó és egyre „észrevehetetlenebb” pelenkákat használ.

Viszont nekünk, modern kori anyáknak sem árt figyelembe vennünk pár dolgot. Az első és legfontosabb, hogy a mi a legjobb a babának. Beszéljünk a biológiáról. A baba hólyagjának befogadó képessége kicsi, ezért keveset vizel, viszont annál sűrűbben. Másfél éves korukig nem tudják szabályozni a vizeletürítést, így a kis befogadó képességet és ezt figyelembe véve a húgyhólyagjuk azonnal ürül. Hiába képesek szabályozni a vizelést másfél éves korra, a szobatisztaság azért még várat magára 2-3 éves korukig.
A teljesség igénye nélkül nézzük a palettát.
Eldobható pelenka: Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb, legkényelmesebb megoldás. Csak lekapjuk, és zsupsz a kukába, nem kell gondoskodnunk a tisztításával, fertőtlenítésével, vasalással… Egyszerűbb ezt lecserélni, ami egy örökmozgónál nagy előnyt jelent. Sok a fejlesztés e termékekkel kapcsolatban, minél nagyobb legyen a nedvszívó képessége, ne legyen a gyermek tőle pelenka kiütéses, kövessék a baba vonalait, minél vékonyabb legyen a komfortérzet miatt. Szó mi szó hasznosak ezen találmányok. De természetesen nem minden fajta jó bármely babának. Gyermeke válogatja, kinek mi jön be. Van olyan akinek beválik az olcsóbb kategóriás és van akinek csak a prémium minőség a megfelelő. Tartsuk ezt szem előtt, mert a legfontosabb az, ami a babának jó!
Viszont a nagy nedvszívó-képesség csalóka lehet. Miért? Nem biztos, hogy fel tudjuk mérni a helyzetet, hogy mennyire van már tele a pelus. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy nem cseréljük elég gyakran, márpedig az pelenka kiütést okozhat.
Textil pelenka: Valószínűleg még mi magunk is ilyenben cseperedtünk fel. Egyes kutatások szerint a textilpelenkák kisebb eséllyel okoznak pelenka kiütést. Valamint egyszerűbb ezzel a szobatisztaságra nevelés. Hogyan? Az átnedvesedett textil érintkezése a bőrrel kellemetlen érzés a picinek, így hamarabb rászokik a bili használatára. Hátránya viszont az, hogy nem csak maga a textilpelenka ázik át, hanem az egész ruha.

Vannak szülők akik az első néhány hónapban textilpelenkát használnak, csak később térnek át a nadrágpelenka használatára. Bármi is legyen a döntés, mindkét esetben előfordulhat a kiütés, ilyenkor ne csak a kezeléssel bajlódjunk, hanem változtassunk pelenkát!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük