Kezdőlap » Házépítés » Mit érdemes tudnunk egy telekről mielőtt építkezünk rajta?

Mit érdemes tudnunk egy telekről mielőtt építkezünk rajta?

Vannak olyan alapfogalmak, amelyek meghatározhatják egy- egy telek minőségét és értékét is, ám hogyha ezekkel nem vagyunk tisztában, könnyen becsaphatjuk magunkat, hogyha olyan telket vásárolunk a családi házunk felépítéséhez, amely arra nem is megfelelő. Így, mindenképp nagyon lényeges, hogy tisztában legyünk ezekkel, hogy tudjuk, biztosan jól választunk majd. Nagyon lényeges szempontok például a benapozottság vizsgálata, az épületek között előírt legkisebb távolság, vagy az energiamérlegre kiható tényezők. A terület szabályozási tervéről nagyon sok mindent leolvashatunk, így például azt is, hogy az épület előtt, mellette, illetve mögötte mekkora szabad területnek kell megmaradnia, és ezt az eligazodást megkönnyíti például a területi szabályozási terven a szöveges magyarázat mellett az ábrázolt képek is. Azonban például konkrétan az is le van írva, hogy hány méternyi helynek kell megmaradnia az előkertnél, az oldalkertnél és a hátsókertnél is. Sajnos akár olyan extrém helyzet is adódhat, hogy minden tervünk megfelel például az alapvető szabályozásoknak, mint a beépítési százaléknak, a szintterületi mutatónak, vagy az építménymagasságnak, azonban ez nem elég, hiszen van olyan helyi szabályozás, amely például az elő-, oldal-, vagy hátsókertet annyira leszabályozza, hogy felül kell írnunk eddigi terveinket miatta. Ilyen indok lehet például az egységes utcakép is, vagy éppen a szükséges tűztávolság. Például általában úgy szokott lenni, hogy az épület vagy egyáltalán nem, vagy csak kicsit „lóghat” bele az elő-, vagy oldalkertbe. Ebben az esetben nem kötelező ragaszkodni például az építési határvonalakhoz, és a házunk lehet annál sokkal kisebb is.

Az építési vonal jelentősége akkor van, hogyha szerepel egyáltalán az erre vonatkozó szabályozási terveken. Azonban akkor, hogyha van ilyen vonal, akkor kötelezően kijelöli azt a vonalat, ahová a házunk homlokzatának kell majd kerülnie. Szintén lényeges szempont a tűztávolság szabályozása is. Az olyan területeken lehet gond ez a szempont, amelyek úgynevezett „össze- vissza” vannak beépítve, és ebben az esetben nem csak a hátsókert vagy az oldalkert minimális mérete a korlát, hanem az is, hogy a szomszéd telken lévő épülettől milyen a tűztávolság mértéke. Egyébként a tűztávolság mértékének minimum hat méteresnek kell lennie, és ugyanennyi a telekre előírt maximális építménymagasság is ebben az esetben.

Lényeges szempont még a közművesítettség mértéke is. A telek, amelyet megvennénk, és amelyre építkeznénk, közműre vonatkozó állapotát meg lehet kérdezni, és érdemes is az építési osztálynál. Illetve ugyanitt érdemes érdeklődni arról is, hogy a későbbi önkormányzati fejlesztéseket hogyan ütemezik be, vagyis hogy egy-két példát említsünk, mikorra tervezik a csatornahálózat kiépítését, vagy éppen mást, hogyha az ilyen jellegű dolgok az adott telken, illetve környéken még nem állnak a rendelkezésre. Ezeket mindenképp érdemes megtudni, mielőtt megvásároljuk az adott telket azért, hogy építkezzünk rajta, de nem csak ezeket, hanem igyekezzünk arra törekedni, hogy minden lehetséges információt begyűjtsünk róla.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük