Kezdőlap » Művészet » Mit érdemes tudni Michelangelo festőművészről?

Mit érdemes tudni Michelangelo festőművészről?

Michelangelo 1745-ben született Capresében. Teljes neve Michelangelo di Lodovico Bounarroti. A reneszánsz korban kiváló festő, szobrász, építész és költő volt. Bár édesapja tiltotta ő mégis elkezdett művészetet tanulni 13 évesen. Domenico Ghirlandoriótól tanulta a festészetet a szobrászatot pedig Bertolo di Giovannitól.
Leghíresebb alkotása a római Pieta. Ekkor a húszas éveiben járt. Ez egy szobor csoport melyet a húszas éveibe járó Michelangelo Jean Bilheres de Lagraulas bíboros megrendelésére készített 1499-ben. Nem sokkal később Firenzébe utazott ahol. Itt készítette el a gigászi Dávidot (1501-1504) mely a legnevezetesebb műve.
1508-ban II. Gyula pápa felkérte, a Sixtus-kápolna mennyezetének megfestésére. A pápa Krisztus mellképét, a tizenkét apostolt valamint az Ószövetség prófétáit szerette volna a kápolna mennyezetén látni, de Michelangelo szerint ez „gyenge elképzelés” volt. Így aztán szabad kezet kapott a művész. Végül középre a biblia teremtésének jelenetei kerültek, a falakon körbe pedig kisebb színeket bemutató gigászi festmények kerület. 343 alak tűnt fel a műben melyet 1508-ban kezdett festeni és 1512-ben lett kész vele.
23 évvel később III. Pál pápától megbízást kapott arra, hogy a Sixtus-kápolna oltárfalát fesse meg. Így Michelangelo 1535-ben újra Rómába utazott. 1541-ben lett kész az Utolsó ítélet. A festmény beborította az egész falat.
Ez volt Michelangelo utolsó jelentős műve. 89 évesen (1546) halt meg Rómában. A „művészet” szó jelentését örökre megváltoztatta a hagyatéka.
„Add uram, hogy mindig többet kívánjak, mint amennyit teljesíthetek.” (idézet Michelangelo szavaiból)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük