Kezdőlap » Fitnesz » Mit érdemes tudni az izmokról?

Mit érdemes tudni az izmokról?

Főleg a férfiak vágynak nagyobb izmokra és emelgetik is bőszen a súlyokat, de a működésükről és a bennük zajló folyamatokról keveset tudnak (a többség).

Hogyan erősödnek?
Ha az izmokat kemény munkára fogjuk, akkor túlterheljük. Amikor az izmok összehúzódnak az ellenállással szemben, az izomfehérjék lebontása felgyorsul és a rostokban apró szakadások keletkeznek. Ez főleg az excentrikus fázisban történik (izom meghosszabbodása feszülés alatt). A helyreállási idő után a kötőszövetek helyreállnak, az izomrostok megnagyobbodnak és az izom ereje és átmérője növekszik. Az izomrostok száma nem fog emelkedni, az fix.

Minél nagyobb az izom mérete és azon belül a rostok sűrűsége, annál erősebb az adott izom. A rendszeres edzés az izomban lévő erek számában is növekedést okoz. Az inak, szalagok és csontok is erősödnek az izom körül.

Úgy tűnhet, hogy néhány ember erősebb, mint az átlag, míg mások évek alatt kemény munkával alig tudnak fejlődni. Ennek oka, hogy többféle izomrostunk van és ezek eloszlása befolyásolja, hogy elsősorban aerob vagy inkább anaerob mozgásformák ideálisak számunkra.

Három fő rosttípust különböztetünk meg: lassan összehúzódok és gyorsan összehúzódó „a” és „b” rostok. A lassan összehúzódók viszonylag lassan tudnak összehúzódni, magas az állóképességük, tehát aerob tevékenységnél használjuk. A gyorsan összehúzódó „a” típusúak inkább az anaerob tevékenységekhez jók, hiszen kicsi az állóképességük, de nagy erőt tudnak kifejteni. A „b” típusúak kevésbé erezettek és gyorsan fáradnak. Ezeknek van a legnagyobb anaerob teljesítménye és a legkisebb állóképessége.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük