Kezdőlap » Házépítés » Mit érdemes tudni a telekvásárlásról, mielőtt nekilátunk a családi ház építésének?

Mit érdemes tudni a telekvásárlásról, mielőtt nekilátunk a családi ház építésének?

Minden építkezőnek tudnia kell néhány alapvető információt, mielőtt megvásárolja a kiválasztott telket, ahová az álmai otthonát szeretné felépíteni. Hogyan választhatjuk ki az építési telket?
Mielőtt arra gondolnánk, hogy ránézésre választunk telket, érdemes azért ennél több szempontot is figyelembe venni. Például előfordulhat az is, hogy két telek elsőre teljesen egyformának tűnik, azonban az egyiken olyan korlátozások vannak, amiket kívülről nem látunk, mégis csak egy teljesen különböző házat építhetünk rá, mint a másikra. Ez elsősorban a felépíthető ház méretét figyelembe véve mondhatjuk el, amelyre viszont igencsak sok szabályozás vonatkozhat. Legtöbbször megtalálhatók ezek a szabályozások az interneten is, így hogyha kiválasztottunk egy- egy szimpatikus telket, akkor ezen szempontok alapján meg tudjuk nézni, és előzetesen, valamint gyorsan tudunk róla tájékozódni, valamint kideríthetjük a beépítési lehetőségeit. Az is nagy segítség lehet értelemszerűen, hogyha egy építészmérnökkel megvizsgáltatjuk a kiszemelt telket, és ő majd segít abban, hogy az erre vonatkozó jogszabályokat elmagyarázza nekünk. Hogyha azonban már kiválasztottuk a megfelelő telket, akkor pedig a következő lépés a helyi önkormányzathoz vezessen bennünket, ott is pedig az építési osztályra, ahol megismerhetjük az építési telekre vonatkozó szabályokat, és a rá vonatkozó előírásokat megismerhetjük részletesen is. Hogyha ezt megtesszük, akkor nagyon sok félreértésnek vehetjük elejét, például kiderül az is, hogyha a telken álló épületre már egyébként is be van jegyezve a bontási kötelezettség. Emellett az építészmérnökök szerint az önkormányzatra való látogatást mindenképp a tervezővel érdemes megtenni.

Azt, hogy az adott telken mekkora házat építhetünk fel, több, erre vonatkozó mutató is befolyásolja, például a beépülési százalék, a szintterületi mutató, és az építménymagasság is. Van még egy negyedik mutató is, amely nagyon fontos, és igen nagy befolyással bír, ez pedig a zöldfelület előírt minimális mértéke. Ez a négy mutató határoz meg alapvetően mindent.

Mit jelent a beépítési százalék? Ez nem mást mutat meg, mint hogy a telek alapterületének hány százalékára lehet építeni. Mit jelent a szintterületi mutató? Általában ez a mutató okozza a legtöbb fejtörést abban az esetben, hogyha megvásárolunk egy telket, ahová építkezni szeretnénk. Hogyha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, akkor azt mondhatnánk, hogy a szintterületi mutató azt mondja meg, hogy a telek területéhez képest mekkora lehet a házunk összes alapterülete pincétől padlásig. Mit jelent az építménymagasság? Erről talán sokan azt gondolnánk, hogy az épület egész magasságát jelenti a talapzattól a tető legmagasabb pontjáig, azonban nem. Az építménymagasság a falak általános magasságát jelenti, és nem az előbb említett értéket. Amint ezeket már tisztáztuk, csak egy dolog van hátra, a zöldfelületi mutató kérdése. Ez azt mutatja meg, hogy mekkora zöld területnek kell lennie a telken a ház alapterületén kívül, és ez a mutató általában százalékos arányban van meghatározva.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük