Kezdőlap » Látnivalók » Mit érdemes megnézni Egerben?

Mit érdemes megnézni Egerben?

Sokunknak nincs pénze arra, hogy külföldön kalandozzon, egzotikus tájakat ismerjen meg, vagy éppen van, de inkább itthon nyaralnánk. És miért is ne? Kis hazánk is van olyan szép és csodálatos, mint a nagyvilág. Ráadásul nem kell többezer kilométert utaztunk, vagyonokat költenünk, idegesítő ellenőrzéseken átmennünk.

Budapest után Eger az egyik a turisták által leggyakrabban látogatott magyar helységek közül. Ennek okai a lenyűgöző látványosságok és a méltán híres egri borok.

Íme, néhány kihagyhatatlan látnivaló Eger városából.

Érseki Palota

Eger egyik legnépszerűbb látnivalója, még a tizenhatodik században épült, majd az idők folyamán folyamatosan bővítették. Igazán gyönyörű, impozáns épület, mindenképpen érdemes megnézni.

Bazilika

Ez a tizenkilencedik századi építmény, melyet Hild József tervezett, ma országunk legnagyobb egyházi építménye. A templom építése Pyrker János László nevéhez fűződik, többek között a fő- és mellékoltárok képeit is ő fizette. Halála után saját kérésére szívét a Bazalika kriptájába helyezték.

Líceum

A líceum építése Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly püspökök nevéhez köthető, ők felügyelték az építkezést, olykor magánvagyonukkal is hozzájárultak a megvalósításhoz.
Legszebb részeiként tartjuk számon a Főegyházmegyei Könyvtárat, a csillagdát, valamint a Franz Sigrist készítette gyönyörű feskót.
Barkóczy egyetemet tervezett alapítani négy fakultással, azonban ez végül nem valósult meg.
Az idők során papneveldeként, tanárképzőként, de még rajziskolaként is működött. Ma főiskolaként funkcionál.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük