Kezdőlap » Kert » Mit érdemes átgondolni kerti tó építése előtt?

Mit érdemes átgondolni kerti tó építése előtt?

A víz a kertben csodás dolog: dekoratív, hűsíti a levegőt, odavonzza az állatokat. A megépítése előtt viszont érdemes megfontolni, hogy milyen célra szeretnénk használni és mennyit tudunk foglalkozni a gondozásával.
Elsődleges kérdés az elhelyezés: napos vagy árnyékos a terület? Árnyékos helyen nem olyan változatos a vegetáció, habár vannak növények, amiket kifejezetten csak árnyékba lehet telepíteni.

Napos helyen ezzel szemben nagyon gyorsan bealgásodhat a tó. Ezt algagátló vegyszerrel lehet meggátolni, ami viszont veszélyeztetheti a halakat (csökken a víz oxigéntartalma, ettől megfulladnak), vagy olyan növényzetet telepítünk, ami erős árnyékot tart a tó felszínén, például sűrű békalencsét, tavirózsát, békatutajt, lótuszvirágot. Ezek nagyon dekoratív növények, de levélzetükkel eltakarják a vízfelületet, ha pedig kacsát tartunk, azok biztosan megpróbálják besalátázni őket.
Fontos kérdés a tó mérete is: mélység és felület tekintetében is. Mély vagy változatos mélységű vízbe több típusú növényt lehet telepíteni, például a lótusz számára legalább 60-70 cm mély víz szükséges, a vörösfülű ékszerteknőst pedig akkor lehet a szabadban teleltetni, ha van 1 m mély pontja a tónak, ami iszapos és nem fagy meg a víz abban a mélységben.
A nagy méretű tó nagyon karakteressé teheti a kertet, érdemes erre a központi témára telepíteni a növényzetet, például változatos színű vízililiomokat is ültethetünk. A nagy tó tisztítása nehéz lehet a sok víz miatt, illetve problémásabb a tönkrement tófólia cseréje is, cserébe viszont sokkal nagyobb az esély rá, hogy a vízben önálló, önfenntartó ökoszisztéma alakuljon ki, ami magától, szűrőberendezések nélkül is tisztán tartja a tavat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük