Kezdőlap » Karácsony » Mit csináljunk a lekopott műanyag karácsonyi gömbökkel?

Mit csináljunk a lekopott műanyag karácsonyi gömbökkel?

Manapság már közel sem az a helyzet, mint anno, akár 40 éve, hogy a műanyag díszeknek színét se láttuk. XXI. századunk alapanyaga a műanyag és ez szép lassan bekúszott az ünnepi kellékek közé is.
Jó pár évvel ezelőtt nem volt olyan problémánk, hogy mit tegyünk a lekopott alakzatokkal, hiszen az üvegből készült formákról lassabban, vagy szinte soha nem kopott le a festék. Általában előbb törtek el ezek a dekorációk, minthogy tönkre mehessenek.

Viszont most már jócskán el vagyunk árasztva az olcsó, de silány minőségű műanyag gömbökkel, amelyeket minden egyes hipermarketben beszerezhetünk viszonylag kedvező áron. Azonban hamar rájövünk, hogy a spórolásnak is megvan az ára, körülbelül 2 karácsony elteltével – hacsak nem egyesével csomagoljuk el januárban a gömbjeinket – lekopnak a színek és minták, nagyon csúnya és igénytelen külsőt sugározva.

Ezeket a díszeket még felhasználhatjuk, és nem feltétlenül kell rögtön a kuka felé masíroznunk. Talán a legegyszerűbb megoldás a teljes festék eltávolítása egy kis acetonnal vagy más, festék oldására alkalmas folyadékkal. Ekkora tiszta ezüst gömböket kapunk, amelyeket vagy ebben a formában hagyunk, ha még nincs túl sok ezüst díszünk, vagy a gyerekekkel nekikezdünk a dekorálásuknak. Ragasztópisztollyal színes papírdarabokat, anyag darabokat, előre kivágott mintákat ragaszthatunk rájuk – más esetben vásárolhatunk festéket hobbiboltban és olyanra pingálhatjuk gömbjeinket, amilyenre csak szeretnénk. A gyerekeknek mindenféleképpen nagy élmény lehet, de az újrahasznosítás felnőttként is jó móka.

Ha nem szeretnénk eltávolítani a festékeket, akkor szintén ragasztópisztollyal készítsünk a kopott díszekből koszorút. Nincs benne semmi ördöngösség, csak ragasszuk egymáshoz a gömböket, míg nem kapunk koszorú alakzatot. Ez azokkal valósítható meg leginkább, amelyekről a festék még nem hiányzik nagymértékben.

Ha sok a kopás, de mégsem akarunk a színezés eltávolításával foglalkozni, akkor, ha alkalmasak rá a díszek – ezt könnyen letesztelhetjük – törjük össze őket különböző méretűre egy kalapáccsal vagy akár egy klopfolóval. A darabkákat felhasználhatjuk számos tárgy dekorálására: cserepekre ragasszuk, készítsünk belőlük képet, kreáljunk képkeret dekorációt stb.

Ha egyik megoldás sem nyerte el a tetszésünket akkor a legegyszerűbb, ha kinevezzük ezeket a díszeket kerti dekorációnak! Aggathatjuk az ünnepek közeledtével az ablak köré vagy ha van a kertben fenyőnk, akkor máris ,,készíthetünk” egy kinti karácsonyfát is. De más fákra is aggathatunk gömböket, formákat, hiszen a sötétben nem látszik majd a fa fajtája.

Akárhogyan is döntünk, mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy újrahasznosítani jó, nemcsak a környezetnek, de a pénztárcánknak is!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük