Kezdőlap » Betegségek » Mit csináljunk, ha vérzik az orr, a fül és a száj?

Mit csináljunk, ha vérzik az orr, a fül és a száj?

Először is kezdjük az orrvérzéssel. Az orrvérzést a legenyhébb ütés is kiválthatja. Ültessük le az illetőt, hogy feje egy kicsit elől legyen, és mondjuk meg, hogy fogja be az orrlyukát, és a szájon át lélegezzen. Ne engedjük szipogni, mivel lenyelheti a vért, és ez hányást okozhat. Amikor a vérzés elállt még órákig nem nyúlhat az orrához, mert a vérzés újrakezdődhet. Ha a vérzés 30 perc után sem állt el, akkor feltétlenül hívjunk orvost.
Most lássuk a fül vérzést. Nagyon komolyan kell venni, mivel agysérülést jelezhet. agykárosodás esetén híg, áttetsző folyadékkal kevert vér szivárog a fülből. Ugyancsak vérzést okozhat a dobhártya beszakadása, vagy a hallójáratba került idegen tárgy: ilyenkor a vér színe és állaga normális. A fülvérzés elállításához ültessük le a beteget ( ha sérült akkor stabil oldalfekvésbe), és döntsük a fejét oldalirányba, hogy a folyadék távozhasson a hallójáratból. Tegyünk a fülre puha, steril gézt és tartsuk egy helyben. Ezután gondoskodjunk arról, hogy megfelelő egészségügyi ellátást kapjon.
És végezetül a szájüregi vérzés. A szájüregi vérzést rendszerint az okozza, hogy a szájüreget ért közvetlen külső erőhatás következtében megsérülhet az ajak, fog törhet ki, vagy megsérül az íny, vagy a nyelv. Valamennyi sérülés jelentős vérvesztességgel járhat. Ajaksérülés esetén szorítsunk gézt a fölhasadt részre. Kb. 10 perc után a vérzésnek el kell állnia.

Ne próbáljuk kiöblíteni a szájat vízzel, mivel ez újraindíthatja a vérzést. Ha kiesett a fog állítsuk el a vérzést, ezért tegyünk gézt a kitört fog helyére, és mondjuk meg a sérültnek, hogy harapjon rá. Ha elállt a vérzés vigyük orvoshoz. Szájsérülések ellátásakor hívjuk fel a sérült figyelmét arra, hogy köpje ki a vért. A vér lenyelése hányást okozhat, az erős vérzés pedig a légzést is akadályozhatja. De minden esetben vigyük el a sérültet orvoshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tüdőrák

A tüdőrák hazai és világi viszonylatban is a leggyakoribb rákféleség, és a rákos halálozások legfőbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük