Kezdőlap » Betegségek » Mit adjunk a hányós gyermeknek?

Mit adjunk a hányós gyermeknek?

Általános szabály arra az esetre, ha nem tudjuk rögtön elérni az orvost. Hányás a legkülönfélébb betegségeknél előfordulhat, különösen az első, lázas napokban. Az étrend többféle tényezőtől függ és az orvosnak kell azt pontosan meghatározni. Ha azonban nem tudunk mindjárt beszélni az orvossal, akkor a következők szerint járhatunk el.

Hányás után legalább néhány órán keresztül hagyjuk a gyomrot teljesen pihenni. Ha ezután a gyermek inni kér, adjunk neki egy-egy korty vizet 15-20 percenként.
Ezt fokozatosan emeljük félóránként kb. 1 dl-re, ha a kis beteg nagyon kívánja a folyadékot. Ha eddig nem hányt, akkor megpróbálkozhatunk kevés narancslével vagy szénsavas itallal is. Jobb, ha első nap nem adunk többet, mint összesen másfél decit ezekből az italokból. Ha több óra eltelt hányás nélkül és a gyermek enni kér, akkor adjunk valami könnyű ételt, pl. egy kevés teasüteményt, néhány kanál tejbedarát vagy befőttet.

Ha a gyermek ismét hányna, legyünk még óvatosabbak. Ne adjunk semmit 2 órán keresztül, aztán kezdjük egy kávéskanál hideg vízzel vagy cukros, alig sós teával (4 dl tea, 4 kávéskanál cukor, kis csipet konyhasó) Húsz perc múlva adjunk újabb 2 kávés kanállal, és csak óvatosan emeljük az adagot. Ha a gyermek, aki előzőleg hányt, semmit sem akar enni vagy inni több óra múlva sem, ne próbálkozzunk az etetéssel. Majdnem biztos, hogy kihányja. Jobb biztosra menni, mert ha hány, több jön ki belőle mint amennyit lenyelt. Ha a hányadékban heves hányás esetén néha kis vércsík mutatkozik, ez magában véve nem jelent semmit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük