Kezdőlap » Hobbi » Miről szól a Pestis?

Miről szól a Pestis?

Albert Campus híres regénye. Helyet foglal az 1001 könyv, amit el kell olvasnod mielőtt meghalsz és a Nagy könyv listán. A műben a pestis, mint a fasizmus szimbóluma jelenik meg. A kisvárost megtámadja a pestis, a pánik fokozódik, ahogy egyre terjed a járvány és egyre több áldozatot szed. A főszereplő Rieux doktor lázad a saját sorsa ellen. Küzdelem által akarja megkeresni, hogy mi is az emberi lét értelme.
A mű csodálatosan mutatja be a fasizmust. A fasizmust, mint bebörtönzést, ábrázolja a pestissel, mint ugyanúgy bebörtönzés. Hiszen az ember hiába küzd ellene, nem menekülhet ellen. Nem használ ellen, se jó szó, se cselekedet. Nyomasztó hangulatú mű, a haláltusák leírása hosszadalmas és fájdalmas.
A regényben nincs szerelem, hiszen a szerelem nem létezik ebben a korban, mivel ahhoz jövő kell, egy pestisesnek nincs jövője.
Legnagyobb sokkhatás a regényben az a leírás, amikor a sötét éjszakában egy villamos megy látszólag üresen. De kiderül, hogy tele van halottakkal és azokat szállítja. Ahogy a járvány terjed, úgy ismerhetjük meg a más és más magatartásformákat, hogy ki hogyan reagál a vészre, az elnyomásra, a halálra. A hívő viselkedése, az ateista viselkedése, a pap, az orvos viselkedése és még sorolhatnám. Mindenki máshogy viselkedik egy járvány alkalmával, de mégis egy dologtól rettegnek mindannyian.
Albert Campus tökéletesen hitelesen leírja egy pestises város káoszát, még akkor is ha szimbolikus jelentésű az egész mű.
Elemzők szerint tanköltemény a regény.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

1 hozzászólás

  1. De ki az a Krampusz?!?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük