Kezdőlap » Betegségek » Miről szól a D.A.D.A program?

Miről szól a D.A.D.A program?

A D.A.D.A program 1992-ben indult útjára. Ez egy újítás volt, melyben felismerésre került, hogy nem elég, ha a rendőrség alkalmanként, évente egy-két osztályfőnöki órán előadást tart, beszélget a fiatalokkal, hanem kell egy megfelelően felépített megelőzési program is.
A program alapja USA-ból indult. A los angelesi Iskolaszövetség és a helyi rendőrség dolgozta ki közösen 1982-ben a D.A.R.E. (Drug Abuse Resistance Education) nevű programot. Azóta már számos országban bevezették.
D.A.D.A = Dohányzás – Alkohol – Drog – AIDS
A szavak nem véletlenül így következnek egymás után. Általában a fiatalok ebben a sorrendben próbálják ki a káros szereket. A végén pedig az AIDS szerepel, mint a szerek – főként a drog – alkalmazásának a következménye, veszélye!
8 tanéven át kíséri végig a program az általános iskolák tanulókat. A megyei- vagy helyi rendőrkapitányság egyik önkéntes alkalmazottja tart előadást havonta egyszer előre eltervezett tematika szerint – akárcsak egy tananyagot. Fontos, hogy ezt csak rendőr oktathatja! Elvégre ő elég hiteles a fiatal diákok számára, mert rendelkezik kellő ismerettel, és ami talán ennél is fontosabb, hogy van gyakorlati tapasztalata. Az önkéntes rendőr részt vesz felkészítő tanfolyamon, melyen megtanítjuk a nélkülözhetetlen kommunikációs eszközöket, valamint pedagógiai és szakmai elméleti és gyakorlati ismeretekkel is vannak ellátva. Ezen felül vizsgáljuk pszichológiai alkalmasságukat. Elvárás rájuk nézve, hogy elhivatottak legyen és motiváltak a vállalt feladat iránt. Elvégre csak így lehet meggyőzni a fiatal korosztályt. Elvárás továbbá, hogy a rendőr mindenképpen egyenruhában jelenjen meg az előadáson ezzel is erősítve hitelességét.
Ezek az alkalmak nem csak arról szólnak, hogy a rendőr tart egy 45 perces előadást, hanem fontos, hogy megszólítsa a gyerekeket, megbeszéljék, az általuk felhozott problémákat, vitás kérdéseket valamint bevonja őket különféle szituációs játékokba is.
A D.A.D.A program fő mondanivalója: „Tanuld meg a veszélyhelyzetet mindenkor FELISMERNI, a következményeket jól átgondolva helyes DÖNTENI, ha kell ELUTASÍTANI, a neked ártó dolgokat, mindenképpen MONDD EL, hogy mi történt, és ha lehet, próbáld meg ELKERÜLNI az ilyen helyzeteket.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük