Kezdőlap » Internet » Miről szól a Battle Royale?

Miről szól a Battle Royale?

Takami Kósun Battle Royale című regényében egy fiktív, diktatórikus Japánba kalauzol el minket, ami a könyvben Kelet-Ázsiai Köztársaságként szerepel.

Jól tudjuk, milyen diktatúrában, titkosrendőrséggel és besúgókkal együtt élni, ahol még a rockzene is tiltott. De míg az ország virágzik és fejlődik, az emberek jólétben élnek, addig ez nem zavarja őket.

Ebben az országban nincs kötelező sorkatonaság, más váltja fel a helyét, amit úgy neveznek: a Program. Ennek a lényege, hogy minden évben véletlenszerűen kiválasztanak ötven középiskolás osztályt, akiket valamilyen külvilágtól elszigetelt helyre (legtöbbször egy szigetre) szállítanak, majd egy-egy csomaggal szélnek eresztik őket. A feladat egyszerű: meg kell ölniük egymást. A „játéknak” csak egy győztese lehet.

„Micsoda bolondság! – gondolnánk. – Mégis miért csinálnának ilyen szörnyűséget?” A válasz egyszerű: ha nem teszik, mind meghalnak. Van ugyanis egy csinos kis nyakörv mindegyikőjük nyakán, melyben nyomkövető és pulzusszám-mérő mellett egy aprócska bomba is helyet kapott. Ha huszonnégy órán belül senki sem hal meg: az összes nyakörv felrobban. Ha valaki megpróbálja leszedni vagy tönkretenni, vagy egyszerűen csak túl sokat piszkálja, szintén felrobban.

De, hogy ne laposodjon el a küzdelem, időről-időre kijelölnek egy vagy két tiltott zónát, ahová onnantól tilos a belépés. Aki mégis megteszi, annak, bármennyire is meglepő: felrobban a nyakán hordozott detonátor. Így szűkül a játéktér, nagyobb az esélye, hogy a játékosok egymásba botlanak.

Takami Kósun regénye tele van durvábbnál durvább gyilkosságokkal, így a nagyon gyenge idegzetűeknek nem igazán ajánlott, de aki bírja a gyűrődést, az jól fog szórakozni. A mondanivaló sem marad el, a regény elolvasása után még sokáig lehet rajta rágódni.

Végül pedig képzeljük bele magunkat egy kicsit: egyedül egy szigeten, valamilyen – remélhetőleg használható – fegyverrel, egy idióta játékban, ahol az életünk a tét, és nem tudjuk, ki a barát, és ki az ellenség. Ki az, aki tényleg nem akar nekünk ártani, és ki az, aki csak színlel, hogy hátba döfhessen? Ijesztő egy helyzet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fasizmus az interneten

Tipikus internetes ellentmondásokról beszélhetünk akkor, mikor egy adott ország által legálisnak elfogadott téma egy másik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük