Kezdőlap » Baba-mama » Miről kell feltétlenül lemondani az egészséges baba érdekében?

Miről kell feltétlenül lemondani az egészséges baba érdekében?

Szinte mindegy, hogy egy fiatal pár elhatározásból vállal gyereket, vagy pedig a véletlen szól közbe az életükben, az anyuka – és gyakran az apuka vagy más családtag is – drasztikus életmódváltásra kényszerülhet. Különbség szinte csak abban van, hogy ez a terhesség felismerésekor következik be egészen hirtelen módon, vagy pedig még azelőtt, esetleg kisebb-nagyobb átmeneti periódusokkal.

A legfontosabb tényező, amit a szakorvosok is említeni szoktak a leendő szülőknek, az a dohányzás, passzív dohányzás és az alkohol vagy más drog fogyasztásának mellőzése. Az nyilván nem nagy áldozat, hogy a kismama lemondjon a hétvégenkénti, alkalmi sörözésről, sokkal összetettebb viszont a probléma az alkoholizmus esetén, hiszen ha súlyos a helyzet, akkor az alkoholmegvonás is legalább akkora károkat tud okozni mind a mama, mind a magzat szervezetében, mint az ivás. Ilyen esetben haladéktalanul orvosi segítséget kell kérni – nemkülönben akkor, ha az anyuka valamilyen gyógyszer vagy drog fogyasztásától vált függővé.

Kicsit könnyebb a helyzet a nikotinfüggőség esetén. Ha egy pár tervezi a terhességet, akkor már jóval a baba megfoganása előtt csökkenteni kezdhetik a dohányzás mértékét. Ez egyébként a leendő apuka számára is legalább olyan fontos, mivel a dohányzás csökkenti a termékenységét. Egy váratlan terhesség esetében viszont nagy szükség van a szülők akaraterejére is, hiszen a legjobb, ha az édesanya egyetlen további szál cigarettát sem szív el, legalább a szoptatási időszak végéig. Az optimális persze az lenne, ha sikerülne a dohányzásról végleg leszokni, hiszen így akár évtizedekkel meghosszabbítható a gyermekünkkel tölthető idő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük