Kezdőlap » Divat és szépség » Miről ismert Andy Warhol?

Miről ismert Andy Warhol?

Andy Warhol neve ma már egyet jelent a popkultúrával. Mondhatni, Warhol a popkultúra alfája és ómegája. A pop–art, a populáris művészet maga popkultúra egyik támpillére. A pop–art támpillére pedig Andy Warhol, a Gyár (Warhol művészeti stúdiója és fellegvára) és annak tagjai, a „fiúk és lányok”, ahogy ő nevezte követőit.
A pop–art ugyanazt fogalmazza meg, amit a britek is a beatzenével és annak eszmeiségével (szembemenni a mindenkori uralkodó áramlatokkal, mást mutatni és máshogy mutatni meg a világot). A lényeg ugyanaz: a magas művészetet és a közízlést közel hozni egymáshoz, a művészetet végre más szempontok alapján látni és láttatni. Hogyan? Gyakorlatilag bárhogyan. Andy Warhol például a mindenki által ismert tárgyak, művek, fényképek saját szájízre való alakítását választotta, és ebben követői is akadtak szép számmal. Lakásán egy fajta művészkört hozott létre, aminek a tagjai egymás kreativitásából táplálkoztak, adták vették az ötleteket, és ez alól a kör nagymestere, Warhol sem volt kivétel. Warhol célja bevallottan az volt, hogy ne csak elismert művészként, de igazi sztárként is számon tartsák: ő ebben látta a művészet és a tömegek ízlésének közelítését.
Célját elérte: az Andrew Warhola néven született, születési idejét is titkoló férfi halálakor meghatározó alakja volt a film, a reklám, a képzőművészet világának éppen úgy, ahogy a tömegek által rajongott sztárok hosszú sorának. Sikerült ez neki annak ellenére, hogy művészetét bírálói közönségesnek, egyszerűnek és értéktelennek tartották: ebből is látszik, hogy szemellenzőjük jól működött: éppen azzal akarták elmarasztalni Warholt, amit ő elérni kívánt, amit jónak, követendőnek tartott. Hisz éppen ez a pop–art célja: az egyszerűből művészetet csinálni, a leghétköznapibb tárgyakat és dolgokat tenni széppé, érdekessé, figyelemre méltóvá.
Warhol bármit megfestett, vagy átalakított különleges technikái egyikével, ami megtetszett neki, amire felkérték, vagy ami a keze ügyébe került. Képei annyira egyediek, hogy ha valaki nem is ismerné az Andy Warhol nevet, a képeiről azonnal felismeri őt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aminosavak: segíthetnek meggátolni a bőr öregedését?

Az aminosavak fiatalító hatással vannak a bőrünkre. Ha az étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza őket – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük