Kezdőlap » Látnivalók » Miről híres Zipaquira?

Miről híres Zipaquira?

A kolumbiai fővárostól, Bogotától vasúttal csak egy rövid útra fekszik a közép-kolumbiai Zipaquira, amelynek forgalmas és zajos óvárosában található a végtelen nyugalmat és békét árasztó Sókatedrális. Zipaquira sóhegyének belsejében hatalmas, kanyargó alagút vezet ebben a lélegzetelállító létesítményben egyre lejjebb, 183 méternyi mélységbe.

A templomot sóból faragták ki, három hajóval, oszlopokkal, keresztelőkúttal, szószékkel és feszülettel együtt. Belső tere a fehér sófalaknak köszönhetően különös fényben fürdik, barlangszerű kialakítása kitűnő akusztikát eredményez. A katedrálishoz vezető út mentén tizennégy kisebb kápolna sorakozik, a stációknak megfelelően.

A bányászok először csak egy szentélyt faragtak ki a hegy mélyéből, és az első sókatedrálist 1954-ben fejezték be. A bánya továbbra is működött, mígnem az üzemet veszélyesnek találták a katedrális szerkezeti épsége és biztonsága szempontjából, és 1990-ben bezárták. 1991-ben José Maria Gonzales helyi építész néhányszáz méterrel a régi alatt egy új katedrálison kezdett dolgozni, amely 1995-ben készült el. A négy évig végzett, megfeszített munkában száznál több szobrász és bányász vett részt.

A katedrális légiesen könnyed és felemelő látványt nyújtó műalkotás, amelynek hangulata vallástól függetlenül megérinti valamennyi látogatóját. David Rincon bányász ekképp emlékezett az építmény hangulatára: „A sötétség körülölel. Az ember itt Istenre összpontosítja figyelmét, és közel kerül hozzá.” Ez a beszámoló is érzékelteti a hely egyediségét és spirituális erejét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük