Kezdőlap » Látnivalók » Miről híres Dahsúr?

Miről híres Dahsúr?

A dahsúri piramisok Memphisz közelében találhatók. Három jelentős építészeti emlékről van szó, köztük a világ első piramisával. A Sznofru fáraó építette három sírgúla építészeti előrelépést jelentett Dzsószer lépcsős piramisához képest. A háromból az első Médiumnál épült meg felfelé keskenyedő, lépcsős szintekből, amelyeket utólag feltöltöttek, hogy igazi gúlaalakzatot kapjanak. A másodikat, az ún. dahsúri tört piramist tartják a legkorábbi építménynek, amelyet már eleve gúla alakúra terveztek, de a közepétől módosították a dőlésszöget, feltehetően azért, mert az eredeti nem lett volna stabil. A harmadik, a Vörös Piramis, szintén Dahsúrban, az első valódi gúla. Nem tudni, miért kellett a fáraónak három piramis egy helyett; ha mindhárom piramisnak külön célja volt is, ezek ismeretlenek előttünk.

A gúlaalakzat talán az eredeti „őshegyet” jelképezi, amely az egyiptomi mitológia szerint az Ősvízből emelkedett ki a világ kezdetén. Ha helyes az elmélet, akkor a piramis a káoszból megszülető rend képzetéhez kapcsolta az oda eltemetett fáraót, valamint a napisten, a legfőbb egyiptomi istenség uralmához, aki elsőnek jött létre és teremtett életet az őshegyen. Sznofrut a tört piramisba temették, amelynek két bejárata is van; az egyik északon, ami tipikus, a másik a nyugati oldalon. A délen mellette álló kisebb piramis valószínűleg a fáraó feleségének a sírhelye. A közelben emelkedik a Kr. e. 2350-ben elhunyt Unasz fáraó sokkal későbbi sírgúlája, amelynek belsejében a legrégebbi ismert piramisszövegek találhatók; ezeket mondták el a halott fáraó temetési szertartásán, hogy lelke felemelkedjen a földről apjához, a napistenhez, és eggyé váljon vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük