Kezdőlap » Látnivalók » Miről híres Copán?

Miről híres Copán?

A maja civilizáció virágzása idején a mai Közép-Amerika országainak határai egészen másutt húzódtak: a maják lakták a jelenlegi Mexikó, Guatemala és Honduras területét. Kultúrájuk maradványa az ókori világ legszebb emlékei közé tartozik. A Honduras-Guatemala határa közelében található Copán városa az V. században élte fénykorát. Akkori uralkodóját a térségben ismert két csodaszép madárról, a pávatrogonról és az arapapagájról nevezték el.

A település, amely a jelenlegi Copán Ruinas várostól kb. 1,6 kilométerre található, a XI-XII. századig virágzott. A prekolumbián romok egykori lakóival ellentétben Copán népét nem az ide érkező spanyolok késztették távozásra; valószínűleg már legalább két évszázaddal az európaiak feltűnése előtt elköltöztek innen. A régészek szerint ez több elmélettel is magyarázható. A legszélesebb körben elfogadott változat szerint a föld egy idő után kimerült, és már nem tudták termőre fordítani. A település eredeti nevére ez idáig nem sikerült fényt deríteni: a Copán szót csak a XVI. századig sikerült visszavezetni, ám ezt a nevet már a spanyol telepesek adták a környéknek.

Copán ma az ökoturizmus célpontja. Hatalmas területét napokig tart bejárni, izgalmas felkeresni az egykori királyi rezidenciák, a középréteg lakóházai, vagy a szolgák szálláshelyeinek romjait, valamint a szakrális helyeket. Még a maják temették be a különlegesen jó állapotban fennmaradt, VI. századi Rosalia-templomot. A felszínen maradt templomok maradványain kísérteties és humoros emberarcokat, madár- és állatábrázolásokat láthatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Látnivalók Nafplionban

Látnivaló van bőven Nafplionban is, napokon keresztül elnézelődhetünk a városban és még ki sem kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük