Kezdőlap » Betegségek » Miről árulkodnak az anyajegyek?

Miről árulkodnak az anyajegyek?

Senki sem szereti az anyajegyeket, de hozzátartozik az életünkhöz. Meg kell tanulnunk figyelni rájuk és vigyázni. Van akinél már születése napjától található a testén, de minél idősebb az ember egyre több jelenik meg. A nap káros sugarainak következtében, ha nem ápoljuk a bőrünket megfelelően és nem védjük magunkat a napfénytől, egyre több lesz rajtunk. Fontos, hogy eljárjunk szűrésre, ha lehet évente, hogy megelőzzük a bajt. Szakorvos egy nagyító segítségével megvizsgálja és kiszűri azokat, amelyek kockázatot jelentenek. Ez teljesen fájdalommentes és túl sok időt sem vesz igénybe. Havonta vizsgáljuk át magunkat és ha az ép bőrön egy új anyajegyet észlelünk, vagy a már meglévő nagyobb lett, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

Az anyajegyből kialakuló melanóma, vagyis festékes bőrdaganat a 20-30 éves nők körében az első, a 30-35 éveseknél a második helyen áll a rákhalálozási listán. Sajnos egy rendkívül gyorsan terjedő bőrdaganatról van szó. Kialakulásában közrejátszhat a genetika és a környezeti hatások együttesen. Napfényre szükségünk van, de nem szabad túlzásba vinni. Rengeteg rizikófaktor van. A világos bőr, a szabálytalan anyajegyek, főleg, ha nagy számban fordulnak elő. A családban előforduló bőrdaganat is vészjósló, illetve természetesen a túl sok napozás beleértve a szoláriumot is.

Ha megváltozik az anyajegy színe, a széle, terjedni, nőni kezd, megváltozik a felszíne, például megvastagodik, kiemelkedik a bőrből mindenképpen forduljunk orvoshoz. Bármilyen sérülés ér egy anyajegyet, kisebesedik illetve vérzik, akkor is keressünk fel egy szakembert.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük