Kezdőlap » Családi élet » Mire való az iskola

Mire való az iskola

Az iskola legfontosabb célja, hogy megtanítson, hogyan boldoguljunk az életben. A különböző tantárgyak mind ezt a célt szolgálja. Régen azt hitték, hogy az iskola feladata csupán annyi, hogy a gyermeket megtanítsa írni, olvasni, számolni, és hogy megjegyeztessen néhány adatot a világról. Egy kiváló pedagógus emlékezett arra, hogy gyermekkorában a viszonyszók következő meghatározását kellett kívülről megtanulnia: Tanulni csak abból lehet, ami valamit jelent is a számunkra.
Az iskola egyik feladata tehát, hogy a tárgyakat olyan érdekessé és életszerűvé tegye, hogy a gyermekben kedvet ébresszen a megtanulásukra. Könyvekkel és tantermi oktatással csak idáig lehet eljutni. Jobb módja a tanulásnak, ha a gyakorlati életben szerezzük meg az ismereteket. A gyerekek többet tanulnak meg mennyiségtanból, ha a nyári szünetben egy hétig üzemben dolgoznak, pénzt váltanak és könyvelik a bevételt, mint könyvből egy hónap alatt.
Hiába tanul valaki, ha nem tud örülni annak, amit tud, ha nem tud bánni az emberekkel, nem tud olyan munkát találni, amit szívesen végez. A jó tanár igyekszik minden gyermeket megismerni és megérteni, hogy segíteni tudjon nekik gyengéik legyőzésében, és kiegyensúlyozott, egész emberré válásukban. A kisebbségi érzésben szenvedő gyermeknek sikerélményekre van szüksége. A bajkeverő dicsekvőknek meg kell tanulnia, hogyan érheti el becsületes munkával azt az elismerést, amire vágyik. A barátkozni nem tudó gyermeknek segíteni kell szerető, emberi kapcsolatokat létesíteni. A látszólag lusta gyermeket lelkesíteni kell a munkára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük