Kezdőlap » Ingatlan » Mire ügyeljünk egy ház kiválasztásánál?

Mire ügyeljünk egy ház kiválasztásánál?

Ha épp házvásárlás közepén járunk, akkor valószínűleg naponta akár több órát is eltöltünk a hirdetések nézegetésével. Az ember preferenciáit erősen befolyásolja, hogy eddig milyen helyen élt, és gyakran, bár kiválasztanak egy új földrajzi területet, az itt található lakásokkal szemben a korábbi preferenciák miatt egészen extrém elvárások születnek. Például korábbi falusi lakos a fővárosba költözve minden lakást kicsinek fog tartani, a nagyvárosiak vidékre költözve pedig sokszor csöndes, békés környéket keresnek, ami egy köpésre van a városközponttól, a szórakozási lehetőségektől, és ahol zajlik az élet. Nagyon fontos tehát őszintének lenni magunkkal, mert csak ez vezethet el a preferenciák pontos meghatározásához, és végül ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az új lakóhelyünkön.
Mindig induljunk ki először a családi létszámból, határozzuk meg, hogy hány szobára, fürdőszobára, mekkora közösségi térre van szükség. Gondoljuk át, hogy mennyire vágyunk tényleg embermentes, csendes környékre, és fogadjuk el, hogy ez azt jelenti, hogy mindenhová tovább tart eljutni, és ehhez közlekedési eszköz is kelleni fog. Tehát az is számít, mekkora távolságokat vagyunk hajlandóak megtenni a munkahelyig, iskoláig, bevásárló helyekig. Ezzel nagyjából kiválaszthatjuk a szóba jöhető településeket, de persze ezeken is vannak különböző árfekvésű területek.
Fontos tudni, hogy mekkora összeget költhetünk, ez viszont nem azonos az árral, amit ki fogunk fizetni a házért/lakásért, mivel a lakhatóvá tételre mindig költeni kell valamennyit. Tehát itt is egy egyensúlyi helyzetet keresünk: olyan lakást, ami nagyjából megfelel az igényeinknek, és kisebb vagy nagyobb átalakítással, felújítással (ami egyben kisebb vagy nagyobb plusz költség) tökéletessé tehető. Ha tehát sokat kell rá költenünk, akkor olcsóbbnak kell lennie, mint amire csak egy tisztasági festés költségeit kell ráfordítanunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan adjuk el a lakásunkat?

Kinőtte a család a lakást, más városban van a munkahelyünk, így költözni kell, de előbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük