Kezdőlap » Egészséges életmód » Mire ügyeljünk a nyers étrenddel kapcsolatban?

Mire ügyeljünk a nyers étrenddel kapcsolatban?

Egyre többen választják az alternatív étkezési stílusokat: például a nyers kosztot, a vegán, vegetáriánus, vagy paleolit életmódot. A nyers étkezés szabályai rendkívül egyszerűek: kizárólag olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyek nem estek át hőkezelésen. Ez a fajta táplálkozási módszer valamennyivel korlátozza az ételek választékát, mivel bizonyos élelmiszereket azonban semmiképpen sem ehetünk nyers formában.

A különféle húsokat mindenképpen kerülnünk kell. A nyers hal – például a sushiban – időnként megengedett. A szigorú nyers étrend mindössze salátafélékből, gyümölcsökből, zöldségekből, olajos magvakból, zöldfűszerekből, és (ízlés szerint) halból áll. A kevésbé szigorú változatok megengedik az élelmiszerek melegítését 40-60°C közé, illetve a természetes hőnek kitett élelmiszerek (például a méz) is fogyaszthatóak. Az alacsonyabb hőfokon szárított élelmiszerek sem számítanak tabunak. A nyers diéta utóbbi típusánál kisebb az esélye a hiánytünetek kialakulásának, melyek bizonyos tápanyagok elégtelen fogyasztása miatt alakulnak ki. Hiánytünetek megjelenése esetén, amennyiben mindenképpen folytatni szeretnénk a nyers diétát, a táplálékkiegészítők segítséget jelenthetnek.

Összefoglalásképpen: a nyers diéta egy egészséges életstílus része lehet, amennyiben nem tartjuk magunkat a túlzottan szigorú változatához. Léteznek olyan variációi is a diétának, melyeknél az élelmiszereket bizonyos hőfokig felmelegíthetjük: ezen a módon akár finom kekszeket, és egyszerűbb kenyereket is készíthetünk, így jóval élvezetesebbé tehetjük az étrendet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tornagyakorlatok hatása a növekedésre, fejlődésre és egészségi állapotra

Mozgásszegénységnek nevezzük az alacsony fokú mozgási tevékenységet. Ennek hosszútávú következményei lehetnek: 1. Izomsorvadás 2. Szív …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük