Kezdőlap » Fitnesz » Mire ügyeljen, aki rendszeresen fut?

Mire ügyeljen, aki rendszeresen fut?

A rendszeres testmozgással kapcsolatban nemcsak az aktív, hanem a passzív szakaszra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk: fontos a megfelelő mennyiségű pihenés. Ha folyamatosan növelni szeretnénk teljesítményünket, és nem hagyunk időt a szervezetünknek a regenerációra, szellemileg és testileg is megterhelővé válhat. A futásnál is ügyelni kell arra, hogy az edzéseket elegendő pihenőidő kövesse.

Aki az aktuális teljesítőképességét szeretné tartani, annak elegendő lehet a heti két edzés. A javuláshoz azonban 3-4 edzésre mindenképpen szükség van. A pihenésre két edzés között legalább 24 órát szánjunk: szervezetünknek legalább ennyi időre van szüksége a regenerációhoz. A pihenési szakasz során javul a teljesítőképesség, és a terhelhetőség.

Az edzésnapló segíthet abban, hogy követni tudjuk a fejlődésünket. Jegyezzük fel mindennap, mennyit edzettünk, milyen hosszan, és (amennyiben van pulzusmérő óránk) milyen pulzusszámon. Az értékek alapján hétről hétre könnyedén megállapítható, javult-e a teljesítmény. A kezdők hajlamosak túl gyorsan futni: aki már levegőért kapkod futás közben, mindenképpen ajánlott lassítani a tempón. Motivációs problémák esetén ideális segítséget jelenthet egy edzőpartner jelenléte. A beszélgetés futás közben hatásosabb lehet a kitartás szempontjából, mint gondolnánk. Fontos továbbá a bemelegítés: végezzünk néhány gimnasztikai gyakorlatot, majd kezdjük kényelmes, lassú tempóban a futást. Az edzés után elengedhetetlen az izmok alapos lenyújtása.

A legfontosabb edzőfelszerelés a futáshoz a megfelelő futócipő. A legjobb, ha a sportszaküzletben, ahol a cipőt vásároljuk, segítséget kérünk a megfelelő lábbeli kiválasztásához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük